Upoznaj autora: Goran Trbuljak

Loading Filmovi
  • Ovaj film je prošao.

Upoznaj autora: Goran Trbuljak

U subotu 19. ožujka u 19 sati u sklopu programa Upoznaj autora predstavit ćemo istaknutog konceptualnog umjetnika, fotografa, filmaša i dizajnera Gorana Trbuljaka, ujedno i ovogodišnjeg dobitnika Zlatnog Oktavijana za životno djelo, prestižne nagrade koju dodjeljuje Hrvatsko društvo filmskih kritičara.

Goran Trbuljak (1948.) je istaknuti direktor fotografije, dugogodišnji filmski pedagog, te autor animiranih, eksperimentalnih i dokumentarnih filmova. Diplomirao je grafiku na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, a kasnije i snimanje na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Kao samostalni umjetnik održao je više od 20 samostalnih te stotinjak skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Snimio je tridesetak cjelovečernjih igranih te podjednak broj kratkih igranih i dokumentarnih filmova, a autor je i niza kratkometražnih filmova. Za svoj snimateljski rad pet je puta nagrađen Zlatnom arenom na nacionalnom Festivalu igranog filma u Puli, a kao filmski autor/redatelj dva puta Oktavijanom za animirani film na Danima hrvatskog filma. Predaje na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.

U razgovoru koji će moderirati filmska kritičarka Višnja Vukašinović saznat ćemo više o kaleidoskopskom opusu Gorana Trbuljaka u čijoj se filmografiji nalaze brojna remek-djela domaćeg filma raznolikih filmskih žanrova i poetika. Publika će otkriti kako već pedesetak godina usklađuje svoje brojne umjetničke uloge – nakon prvotnih anti-galerijskih akcija postaje pionir hrvatske videoumjetnosti a potom i renominirani snimatelj zaslužan za „svjetlosno oblikovanje filmskih svjetova u nizu antologijskih ili zapaženih filmova hrvatske kinematografije“ kako piše Diana Nenadić u obrazloženju nagrade Zlatni Oktavijan za životno djelo. Trbuljak će govoriti o svojim suradnjama s nizom renominiranih redatelja, kao što su Ante Babaja, Zoran Tadić, Zvonimir Berković, Branko Schmidt, Bogdan Žižić i Snježana Tribuson, ali prvenstveno o svojem otkrivanju animacije i nagrađivanim autorskim filmovima koje stvara posljednjih dvadesetak godina te zašto ih dijeli na hand-made i ready-made.

Nakon razgovora slijedi i projekcija Trbuljakovih kratkometražnih filmova: Svaki je dan za sebe, svi zajedno, Duplex, Plakatkino, Revizija, POW’s POV, L.E.F., 3+3=7 i Oni žive noću te hommage Jelene Blagović Svaki je umjetnik za sebe, svi zajedno nikad.

Ulaz na razgovor je slobodan, a za projekciju filma potrebno je kupiti ulaznicu. Snimka razgovora naknadno će biti dostupna na volimdokumentarce.net i Restartovu You Tube kanalu.

Razgovor i projekciju donosimo u suradnji s Hrvatskim društvom filmskih kritičara i Zagreb Filmom, a zahvaljujemo i produkcijskim kućama Factum, 3D2D Animatori i Terminal 3 na ustupljenim filmovima.

 * Fotografiju autora potpisuje Boris Cvjetanović. 

19 ožujak
Datum: 19.3.2022.
Vrijeme: 19:00 - 20:00

Dokukino KIC

Preradovićeva 5