Uhvatiti Lee Miller

  • Capturing Lee Miller /
  • režija: Teresa Griffiths /
  • UK /
  • 2020. /
  • 60'
jezik: engleski, titlovi: hrvaski
Loading Filmovi
  • Ovaj film je prošao.

Uhvatiti Lee Miller

Vougeov model, Man Rayjeva muza, neustrašiva ratna fotografkinja – Lee Miller je vodila brojne živote. BBC-ov dokumentarac Uhvatiti Lee Miller istražuje fascinantan život i fotografije pionirske umjetnice koja je kršila tabue i prkosila tuđim očekivanjima. Miller je počela karijeru kao manekenka, pojavivši se na naslovnici američkog Voguea. No, “jedna od najfotografiranijih djevojki na Manhattanu” ubrzo je zaključila da bi “radije fotkala, nego sama bila fotka” i odlučila uzeti fotoaparat u svoje ruke.

Stvarala je portrete i kompozicije u duhu nadrealizma te je zajedno s Man Rayjem izumila fotografsku tehniku solarizacije. Bila je jedina ratna reporterka u Europi za vrijeme Drugoga svjetskog rata – snimala je njemačko bombardiranje Londona, iskrcavanje u Normandiji, među prvima je donijela uznemirujuće slike razorene Europe i koncentracijskih logora Buchenwald i Dachau. Millerina fotografija u kadi Hitlerova stana, koju je 1945. snimio suradnik David Scherman, jedna je od ikoničkih slika toga doba.

Nakon traume kojoj je svjedočila povukla se iz javnog života i sa suprugom Rolandom Penroseom živjela na farmi u East Sussexu gdje su se često okupljali umjetnici poput Pabla Picassa, Henryja Moorea, Maxa Ernsta i Dylana Thomasa. Tek je potkraj 1980-ih s biografijom Životi Lee Miller njezina sina Antonyja Penrosea te fotomonografijom Rat Lee Miller poraslo zanimanje za njezino djelo, a danas se smatra jednom od najvećih fotografkinja 20. stoljeća.

Festivali i nagrade:

DOCAVIV FILM FESTIVAL – službena selekcija / BAFTA 2021. za režiju i montažu

Recenzije:

“U ovom stilski osviještenom filmu Penrose razotkriva više o životu svoje majke koristeći se njezinim tekstovima, komentarima povjesničara umjetnosti i, naravno, fotografijama. Miller počinjemo shvaćati kao izazovnu umjetnicu koja se ne libi kršiti konvencije i ograničenja s kojima su se žene nosile na početku 20. stoljeća… Vrstan dodatak povijesti umjetnosti i kolekciji ženskih studija.” Candace Smith, Booklist

Tickets

The numbers below include tickets for this event already in your cart. Clicking "Get Tickets" will allow you to edit any existing attendee information as well as change ticket quantities.
Tickets are no longer available
01 listopad
Datum: 01.10.2020.
Vrijeme: 19:00 - 20:00
Repriza:

9. listopada 2020. u 19:00

11. listopada 2020. u 19:00

23. listopada 2020. u 19:00

5. ožujka 2022. u 20:15

18. ožujka 2022. u 21:00

Dokukino KIC

Preradovićeva 5