Tetralogija Borisa Poljaka

  • režija: Boris Poljak /
  • Hrvatska /
  • 85'
Loading Filmovi
  • Ovaj film je prošao.

Tetralogija Borisa Poljaka

U petak 3. studenog u 18 sati u sklopu programa Upoznaj autora predstavit ćemo višestruko nagrađivanog redatelja i snimatelja Borisa Poljaka čiji su eksperimentalno-dokumentarni filmovi zanimljiv spoj voajerizma, spontane igre i pažljivog čina promatranja. Nakon razgovora, u 19 sati očekuje nas projekcija Poljakove tetralogije, koja se sastoji od filmova Splitski akvarel, Oni samo dolaze i odlaze, Autofokus i Horror Vacui.

 

Splitski akvarel (r. Boris Poljak, 2009, 15’15”)

Splitska plaža Žnjan nastala je tako što se obala zasipala pijeskom i morskim šljunkom. Nije organizirana kao prava plaža i koristi se kao parking, te se smatra gradskom plažom za ljude skromnijih mogućnosti. Film se bavi ljudima na plaži, koje jaki teleobjektiv snima u svakodnevnim situacijama tipičnim za život na plaži. Plivači, more, auti i brodovi trepere od vreline ljetnog dana, kao pokretna punto secco slika. Njihov spori ritam stvara sliku njihova pukog postojanja.

Oni samo dolaze i odlaze (r. Boris Poljak, 2017, 20′)

Rano u zoru, prije izlaska sunca, plaža postaje poprište susreta dvaju suprotnih svjetova. Vraćajući se iz noćnog života, njome prolaze brojne grupice mladih na putu kući. Istovremeno, na plažu polako dolaze stariji ljudi, čiji dan tek počinje.

Autofokus (r. Boris Poljak, 2013, 26′)

Autofokus je film o crkvi svetog Nikole iz 12. stoljeća koju svake godine posjete brojni turisti. Smještena je na slikovitom brežuljku, sa stablom bora koje raste pored nje. Kamera svjedoči preobrazbi prostora u svojevrsnu pozornicu na kojoj se izmjenjuju neobični događaji, a u kojima turisti postaju glumci u predstavi.

Horror vacui (r. Boris Poljak, 2023, 24′)

Pojam Horror vacui, strah od praznog prostora, upotrebljava se kao metafora koja izražava strah od neizvjesne budućnosti koja proizvodi osjećaj tjeskobe i usamljenosti. Kroz duge, asocijativno povezane kadar-sekvence, film upozorava na rastuću militarizaciju u svijetu i posljedice koje ima na ljudsku psihu. Budući da u filmu ne postoje odrednice vremena i mjesta događanja, u globaliziranu svijetu sve se može dogoditi bilo gdje i bilo kada.

Tickets

The numbers below include tickets for this event already in your cart. Clicking "Get Tickets" will allow you to edit any existing attendee information as well as change ticket quantities.
Tickets are no longer available
03 studeni
Datum: 03.11.2023.
Vrijeme: 19:00 - 21:00

Dokukino KIC

Preradovićeva 5