Sylvia Plath: Pod staklenim zvonom

  • Sylvia Plath: Inside the Bell Jar /
  • režija: Teresa Griffiths /
  • UK /
  • 2018. /
  • 58'
jezik: engleski, titlovi: hrvatski
Loading Filmovi
  • Ovaj film je prošao.

Sylvia Plath: Pod staklenim zvonom

„Pišem zbog glasa u meni koji se ne da utišati.“ Tim je riječima Sylvia Plath opisala sebe i svoju potrebu za pisanjem kada joj je bilo tek 15 godina. Tek 15 godina kasnije, 1963., isti taj glas doživjet će svoj tragični kraj, kada si mlada spisateljica oduzme život, malo nakon objave poluautobiografskog romana Stakleno zvono. Film Terese Griffiths polazi od „neobičnog sparnog ljeta“ 1953. godine i prvi razotkriva priču u pozadini antologijskog romana koji je srušio mitove o ženama, raskrinkao rodnu politiku 1950-ih, seksualni identitet i mentalno zdravlje u vrijeme kada su se žene borile da nađu svoj glas. Naracija Maggie Gyllenhaal vodi nas kroz rekonstrukcije koje se nižu, neobjavljena pisma i fotografije, te razgovor s kćeri Sylvije Plath, Friedom Hughes u dirljivom portretu nadarene umjetnice.

Nakon projekcije u petak 4. ožujka slijedi razgovor u kojem će sudjelovati sveučilišna profesorica, književna i kulturna teoretičarka Maša Grdešić i jedna od urednica portala Muf i Krilo Lana Pukanić.

Recenzije:

„Iscrpno istraženo i oštroumno.“ Jasper Rees, The Telegraph

„Očaravajuće“ The Observer, Pick of the Day

„Mnogo se govorilo o Plath tijekom godina, ali ovaj dokumentarac prvi je koji podrobnije istražuje njezin jedini roman, Stakleno zvono.“ The Mail on Sunday, Pick of the Day

Tickets

The numbers below include tickets for this event already in your cart. Clicking "Get Tickets" will allow you to edit any existing attendee information as well as change ticket quantities.
Tickets are no longer available
04 ožujak
Datum: 04.3.2022.
Vrijeme: 19:00 - 21:00
Repriza:

5. ožujka 2022. u 19:00

11. ožujka 2022. u 19:00

13. ožujka 2022. u 21:15

Dokukino KIC

Preradovićeva 5