Sedam zima u Teheranu

  • Sieben Winter in Teheran /
  • režija: Steffi Niederzoll /
  • Njemačka, Francuska /
  • 2023. /
  • 97'
jezik: perzijski, titlovi: hrvatski
Loading Filmovi
  • Ovaj film je prošao.

Sedam zima u Teheranu

Bilo je ljeto 2007. kada je stariji muškarac prišao studentici arhitekture Reyhaneh Jabbari koja je sa strane radila kao dizajnerica interijera i rekao joj da bi je angažirao da redizajnira njegov ured. Tijekom pregledavanja lokacije pokuša je silovati. Reyhaneh ga je u samoobrani izbola nožem. Uhićena je za ubojstvo i osuđena na smrt. Provela je sedam godina u teheranskom zatvora a njena je obitelj za to vrijeme angažirala odvjetnike i radila na tome da osvijesti javnost o njenom slučaju. No usprkos trudu iranskih i međunarodnih aktivista za ljudska prava iranski pravosudni sustav nastavio je hladno navoditi pravo na krvnu osvetu kao neopoziv pravni temelj za smrtnu presudu. To znači da sve dok Reyhaneh ne povuče svoju optužbu protiv mrtvog napadača njegova obitelj (u ovom slučaju tragična je odluka pala na njegova najmlađeg sina perpetuirajući tako začarani krug nasilja) može zahtijevati njezinu smrt. Poput moderne Antigone Reyhaneh je u sudnici nepokolebljivo inzistirala na istinitosti svojeg svjedočanstva te je smaknuta sa samo 26 godina. Pred sam kraj smogla je i snagu tražiti svoju obitelj da oprosti njenim ubojicama – oprosti ali ne zaboravi, oprosti ali ne dopusti da se ponovi. Uz pomoć minuciozno izrađenih maketa zatvorske spavaonice i sudnice, izvornog audio i vizualnog materijala koji je prokrijumčarila iz Irana, te glumice Zar Amir Ebrahim (Sveti pauk) koja daje svoj glas mučno ubijenoj Reyhaneh, redateljica Steffi Niederzoll čini vidljivim nepravdu intrinzičnu samom sustavu i njegovu odnosu prema ženama te odaje počast ovoj paloj borkinji za ženska prava. Gorka opomena upućena šerijatskom pravosuđu podsjeća zašto je već od prvih dana antirežimskih prosvjeda u Iranu slogan „žena, život, sloboda!“ postao dominantan poklič cijelog pokreta.

Film prikazujemo u suradnji s Goethe institutom Kroatien. Nakon projekcije u petak, 20. listopada voditeljica Dokukina Dina Pokrajac vodit će razgovor s redateljicom filma Steffi Niederzoll koja će se priključiti online. Razgovor će se voditi na engleskom jeziku.

Festivali i nagrade:

BERLINALE 2023 – svjetska premijera, Compass-Perspektive Award & Peace Film Award / CPH:DOX 2023 – F:ACT Award / THE HAGUE MOVIES THAT MATTER FESTIVAL 2023 – Activist Documentary Award / DOCUDAYS UA INT’L DOCUMENTARY HUMAN RIGHTS FF 2023 / ADELAIDE FILM FESTIVAL 2023 / DOKUFEST 2023 – posebno priznanje / BIOGRAFILM FESTIVAL – Best Film Unipol Award / SUBVERSIVE FILM FESTIVAL 2023 / RAB FILM FESTIVAL 2023 – posebno priznanje žirija

Recenzije:

„Niederzoll na temelju autentičnog materijala, ali i rekonstrukcija dehumanizirajućih zatvorskih prostora, kao i intervjua s glavnim protagonistima, obitelji i nekadašnjim zatvorenicama, doseže cjelovitost priče u kojoj nema suvišnih detalja.“ Iva Rosandić, Dokumentarni.net

„Razotkrivanje utišanih glasova žena u Iranu“ Francesca Borri, Modern Times Review

Tickets

The numbers below include tickets for this event already in your cart. Clicking "Get Tickets" will allow you to edit any existing attendee information as well as change ticket quantities.
Tickets are no longer available
05 studeni
Datum: 05.11.2023.
Vrijeme: 21:00 - 23:00
Repriza:

21. listopada 2023. u 21:00

22. listopada 2023. u 21:00

29. listopada 2023. u 21:00

5. studenoga 2023. u 21:00

12. studenoga 2023. u 21:00

Dokukino KIC

Preradovićeva 5