Dokukino Eter: Govori da bih te video (uz razgovor o budućnosti radijskog novinarstva)

  • režija: Marija Stojnić /
  • Hrvatska, Srbija, Katar /
  • 2019. /
  • 74'
jezik: srpski, titlovi: engleski
Loading Filmovi
  • Ovaj film je prošao.

Dokukino Eter: Govori da bih te video (uz razgovor o budućnosti radijskog novinarstva)

Ulazimo u novu sezonu Dokukina Eter, produkta suradnje Dokukina KIC, Radio Studenta i Kluba studenata Fakulteta političkih znanosti. Na četvrtom izdanju programa Dokukino Eter prikazujemo nagrađivani dokumentarni film srpske autorice Marije Stojnić Govori da bih te video. Odabir filma potaknut je recentnim medijskim natpisima o zamrzavanju smjera radijskog novinarstva na FPZG-u te ovom projekcijom i popratnim razgovorom želimo naglasiti važnost poticanja radijskih sadržaja i formi te raspraviti koja je budućnost radijskog novinarstva na istom fakultetu.

Film obrađuje auditivni medij koji je u ovo moderno doba vizualnih podražaja lagano gurnut na marginu. Riječ je o jednoj od najstarijih europskih radio stanica – Radio Beogradu koji je s emitiranjem započeo u Rakovici 1, prvog dana listopada 1924. godine, odmah nakon Radio Pariza i Radio Beča koji je zašumio u eteru gotovo istovremeno kada i beogradski radio. Film istražuje zvučne krajolike Radio Beograda –  svojevrsnog kulturnog markera bivše Jugoslavije te stvoritelja unikatnog autorskog sadržaja i kritičkog razmišljanja. Pritom nas podsjeća kako u dominantnoj kulturi zaborava ovaj ‘old school’ medij i dalje ima zavidnu moć izravno utjecati na živote svojih slušatelja te ih riječima, glazbom i zvukom prenijeti u kolektivno pamćenje i zajedničko iskustvo čovječanstva.

Nakon filma uslijedit će razgovor s Ljubicom Letinić i prof. dr. sc. Marijanom Grbešom-Zenzerović koji će voditi Tereza Kelam i Sara Panjkota iz Radio Studenta i Kluba studenata FPZG-a.

Ljubica Letinić je profesionalna novinarka koja je objavljivala audio i pisane radove u domaćim i stranim medijima te je radila kao urednica na Trećem programu Hrvatskog radija. Za svoj rad nagrađena je domaćim i međunarodnim nagradama te je zajedno s Lanom Deban pokrenula aplikaciju za audioknjige book&zvuk.

Marijana Grbeša-Zenzerović redovita je profesorica na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu gdje je nositeljica kolegija Politički marketing, Metode istraživanja medijskog teksta, Mediji i javnost i Pop Politics. Bila je prodekanica za znanost i međunarodnu suradnju na Fakultetu političkih znanosti, predstavnica Hrvatske u savjetodavnom odboru projekta European Social Survey Europske zaklade za znanost te članica pregovaračkog tima za pristupanje Europskoj uniji za poglavlje Znanost i istraživanje.

Dokukino Eter je filmsko-diskurzivni program koji smo pokrenuli u suradnji s Klubom Studenata FPZG i Radio Studentom. Prošle godine krenula je obnova zgrade FPZG te su Klub Studenata FPZG i Radio Student ostali bez prostora za izvannastavne aktivnosti i studija na legendarnom 5. katu Lepušićeve. Kroz zajednički program Dokukino Eter želimo otvoriti svoj prostor studentima i mladima, potaknuti ih na otvoreno kritičko promišljanje i diskusiju, te promovirati društveno angažirane i umjetnički relevantne dokumentarce. U sklopu programa studenti samostalno biraju filmove, razgovaraju s gostima, te osmišljaju i organiziraju događanje, a u planu je i niz drugih aktivnosti poput radionice za stvaranje kratkih tematskih videa Lokalne filmske priče.

Autorica vizuala za Dokukino Eter je Tereza Kelam.

Tickets

The numbers below include tickets for this event already in your cart. Clicking "Get Tickets" will allow you to edit any existing attendee information as well as change ticket quantities.
Tickets are no longer available
07 studeni
Datum: 07.11.2023.
Vrijeme: 19:00 - 21:00

Dokukino KIC

Preradovićeva 5