Palača za narode

  • Palace for the People /
  • režija: Georgi Bogdanov & Boris Missirkov /
  • Bugarska, Njemačka, Rumunjska /
  • 2018. /
  • 90'
jezik: rumunjski, ruski, bugarski, engleski, srpski, titlovi: hrvatski
Loading Filmovi
  • Ovaj film je prošao.

Palača za narode

Palača za narode donosi priče o pet najtipičnijih zgrada socijalističkog doba, koje predstavljaju epohu i svjedoče o povijesnim prevratima u istočnoj Europi u drugoj polovici dvadesetog stoljeća. Narodna palača kulture u Sofiji, Državno sveučilište u Moskvi, Palača parlamenta u Bukureštu, Palača Srbije u Beogradu i Palača republike u Berlinu jedinstveni su arhitektonski pothvati, nastali s mnogo hrabrosti i malo ludosti kao podsjetnik da je postojala nepobjediva moć i svijetla budućnost. Svaka je najviša, najveća, ima najveći sat na svijetu ili najnapredniju tehnologiju svog vremena – bile su to najslavnije građevine u vremenu kada je kolektivno dobro bilo glavna državna politika. Film bilježi njihovo stanje danas, gledano očima pojedinaca vezanih uz te zgrade – njihovih arhitekata, bivših i sadašnjih direktora, običnih ljudi koji su u njima radili.

Nakon projekcije filma u petak, 23. listopada u 19 h održat će se razgovor u kojem sudjeluju arhitekt Maroje Mrduljaš, urbana antropologinja Sonja Leboš i kulturni antropolog Tomislav Pletenac.

FESTIVALI I PRIZNANJA:

DOK LEIPZIG / SARAJEVO FF / SEATTLE IFF / DOCS AGAINST GRAVITY / EASTERN NEIGHBOURS FF / FAJR IFF / RIGA IFF / SLOBODNA ZONA

06 studeni
Datum: 06.11.2020.
Vrijeme: 19:00 - 21:00
Repriza:

8. studenoga 2020. u 17:00

Dokukino KIC

Preradovićeva 5