Masterclass: Avi Mograbi

Loading Filmovi
  • Ovaj film je prošao.

Masterclass: Avi Mograbi

Predstavljamo renomiranog izraelskog dokumentarista Avija Mograbija koji više od 30 godina kroz svoje filmove i javno djelovanje otvoreno kritizira izraelsko društvo. Mograbi u Zagreb i Rijeku dolazi povodom hrvatske kinodistribucije svojeg najnovijeg dokumentarca Prve 54 godine – skraćeni priručnik za vojnu okupaciju.

U masterclassu koji je naslovljen Svjedočanstva vojnika – Dvije studije slučaja pratit će nastajanje svojih dvaju filmova Z32 (2008) i Prve 54 godine: skraćeni priručnik za vojnu okupaciju (2021) koje je snimio oslanjajući se na isti materijal. Oba filma bazirana su na svjedočenjima izraelskih vojnika koji su služili na okupiranim teritorijama koje je prikupila organizacija Breaking the Silence. No, filmovi su u konačnici ispali izuzetno različiti u pogledu pristupa, filmskog jezika i ugođaja. Ulaz na masterclass je besplatan.

Avi Mograbi rođen je 1956. u Tel Avivu. Studirao je filozofiju na Univerzitetu Tel Aviv, te umjetnost na umjetničkoj školi Ramat Hasharon. U svom radu često se bavi temom izraelsko-palestinskog konflikta te istražuje paradokse izraelskog društva. Snimio je više od 20 filmova koji su nagrađivani na festivalima u Cannesu, Berlinu, Veneciji, Rimu, New Yorku, FID Marseilleu, Vision du Reelu i San Franciscu, a svoje videoinstalacije izlagao je u galeriji Art & Essai u francuskom Rennesu. Aktivno je uključen u organizaciju Breaking the Silence, koja se bavi sakupljanjem i arhiviranjem ispovijesti izraelskih vojnika stacioniranih na okupiranim područjima. Od 1999. predaje dokumentarni i eksperimentalni film na Sveučilištu Tel Aviv i Akademiji umjetnosti i dizajna Bezalel u Jeruzalemu.

Masterclass će pratiti i retrospektiva Mograbijevih filmova te će publika u Dokukinu uz Prve 54 godine – skraćeni priručnik za vojnu okupaciju moći pogledati i sljedeća tri naslova Oko za oko (2005.), Z32 (2008.) i Između ograda (2016.).

30 studeni
Datum: 30.11.2022.
Vrijeme: 19:00 - 21:00

Dokukino KIC

Preradovićeva 5