Laura Mulvey: Horizonti mogućnosti

Loading Filmovi
  • Ovaj film je prošao.

Laura Mulvey: Horizonti mogućnosti

Laura Mulvey (1941.) britanska je feministička filmska teoretičarka i autorica. Diplomirala je povijest na koledžu St. Hilda u Oxfordu. Tijekom 1970-ih postaje zapažena po svojim filmskim kritikama i studijama za utjecajne publikacije kao što su Spare Rib i Seven Days. Većina njezina spisateljskog rada istražuje pitanje identifikacije gledatelja i njezine povezanosti s muškim pogledom, a pogotovo seminalni esej Visual Pleasure and Narrative Cinema (1975.) koji je ustanovio feminističku filmsku teoriju kao relevantno polje proučavanja.

Između 1974. i 1982. godine Mulvey je zajedno s tadašnjim suprugom, političkim novinarom i filmskim teoretičarom Peterom Wollenom (1938-2019) napisala i režirala šest filmskih projekata pod utjecajem Pokreta za ženska prava i modernističke estetike Godardovih filmova 1960-ih i 1970-ih – Penthesilea: Queen of the Amazons, Riddles of the Sphinx, Amy!, Frida Kahlo & Tina Modotti, Crystal Gazing i Bad Sister. U pitanju su politički motivirani filmski eseji kojima Mulvey i Wollen žele razoriti prevladavajuće moduse reprezentacije i konzumacije umjetnosti, istražujući diskurs feminističke teorije, semiotike, psihoanalize i ljevičarske politike.

Mulvey je trenutačno profesorica filmskih i medijskih studija na koledžu Birbeck pri Sveučilištu u Londonu. Njezina najnovija zbirka eseja Afterimages: On Cinema, Women and Changing Times objavljena je 2020., a istražuje moć i užitak pokretnih slika te radikalne filmske strategije kojima žene režiraju filmove o ženama.

Mulvey će se u predavanju osvrnuti na kontekst u kojem nastaju njihovi zajednički uradci te na svoj esej-manifest Visual Pleasure and Narrative Cinema koji je ustanovio feminističku filmsku teoriju a bavi se i danas aktualnim temama gledateljstva, autonomije i identiteta.

Zoom predavanje Laure Mulvey održat će se u petak, 18. prosinca u 18 sati i bit će dostupno putem linka te streama na Facebook stranicama KIC Zagreb i Dokukino KIC.

Poveznica na predavanje:
https://zoom.us/j/7658973357…
Meeting ID: 765 897 3357
Passcode: xx

18 prosinac
Datum: 18.12.2020.
Vrijeme: 18:00 - 19:00