Kamuflaža & Sve, još uvijek, u orbiti

  • Camuflaje /
  • režija: Jonathan Perel /
  • Argentina /
  • 2022. /
  • 93'
jezik: španjolski, titlovi: hrvatski
Loading Filmovi
  • Ovaj film je prošao.

Kamuflaža & Sve, još uvijek, u orbiti

Pune dvije minute sve što vidimo su gležnjevi, gole noge i asfalt. Svaki put kad noga udari tlo čuje se potmuli zvuk koji prati ubrzano disanje trkača. Ritam je stabilan no kadar je nabijen urgentnošću. Trkač je Félix Bruzzone, pisac koji živi u blizini vojne baze Campo de Mayo na rubu Buenos Airesa. Riječ je o najvećoj vojnoj bazi u Argentini gdje je tijekom nekadašnje diktature bio smješten zloglasni kamp za pritvor i mučenje političkih neistomišljenika. Bruzzoneovo istraživanje i iskustva služe kao okosnica Perelova filma Kamuflaža. Svoju motivaciju objašnjava u voice-overu: njegova majka oteta je od vojske, nestavši dok je bio nedonošče. Tek nakon što je kupio kuću u blizini Campo de Mayo saznao je da je tamo i umrla. Što učiniti s ledinom na kojoj je vojska ubijala svoje oponente prije 45 godina? Bruzzone u nizu uprizorenih susreta razgovara s lokalnim stanovnicima. Agent nekretninama naslađuje se nad rastom cijena, nenadani okršaj s vojnicima ispada bolje nego očekivano, preživjela iz logora opisuje s koliko se otpora susrela pri podizanju spomenika, a kamoli memorijalno-dokumentacijskog centra. No brojni lokalci koriste prostrane šume Campo de Mayo za zabavu i rekreaciju prkoseći sjenkama koje baca njegova mračna prošlost. Bruzzone nastavlja trčati, neumorno.

Festivali i nagrade:

BERLINALE FORUM 2022 / BUENOS AIRES INTERNATIONAL FESTIVAL OF INDEPENDENT CINEMA 2022 / CINÉMA DU RÉEL 2022 / INDIELISBOA 2022 / VISIONS DU RÉEL 2022 / SUBVERSIVE FILM FESTIVAL 2022

Recenzije:

„Ono što nam Kamuflaža uglavnom pokazuje da ružnu prošlost ne valja nikada zaboraviti, bez obzira koliko sadašnjost prekrasna bila.” Marc van de Klashorst, International Cinephile Society

 

Uz film prikazujemo i kratki film Dane Komljena i Jamesa Lattimera, Sve, još uvijek, u orbiti (All Still Orbit, 2016, 23′).

Film povezuje dva naoko nepovezana momenta u izgradnji Brazilije: san talijanskog sveca Don Bosca, kojim se kasnije opravdavalo stvaranje novog brazilskog glavnog grada i malenog gradića koji su izgradili radnici koji su gradili megalopolis i u kojemu su sa svojim obiteljima živjeli. Kako opravdati grad nastao na temelju sna i koji dijelovi njegove gradnje ostaju nevidljivi? Odgovor leži negdje između bajke i dokumentarnog filma. Film je prikazan na prestižnom Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu, IFFR-u.

 

Tickets

The numbers below include tickets for this event already in your cart. Clicking "Get Tickets" will allow you to edit any existing attendee information as well as change ticket quantities.
Tickets are no longer available
24 rujan
Datum: 24.9.2022.
Vrijeme: 19:00 - 21:00
Repriza:

7. listopada 2022. u 21:00

Dokukino KIC

Preradovićeva 5
  • Scenarij: Jonathan Perel