Heimat je prostor od vremena

  • Heimat ist ein Raum aus Zeit /
  • režija: Thomas Heise /
  • Njemačka /
  • 2019 /
  • 218'
Loading Filmovi
  • Ovaj film je prošao.

Heimat je prostor od vremena

Program posvećen najboljim europskim dokumentarcima zaključujemo monumentalnim esejom Thomasa Heisea u kojemu autor kroz prizmu vlastite obiteljske priče nudi uvid u stotinu godina njemačke povijesti.
Monumentalni povijesni esej koji kroz prizmu autorove kompleksne genealogije nudi uvid u stotinu godina njemačke povijesti. Veliki dokumentarist Thomas Heise (Materijal, Sunčev sustav) u filmu koristi dokumente iz osobnog arhiva kojima mapira povijest četiriju generacija obitelji u Beču, Dresdenu i Istočnom Berlinu, a koje su razdvojile ratne okolnosti.

Počevši od Prvog svjetskog rata, preko užasa nacističke vladavine, života u Istočnoj Njemačkoj pod budnim okom Stasija, sve do pada Berlinskog zida, Heiseov minuciozni i elegantno oblikovani obiteljski kolaž propituje koncept domovine i identiteta, ali i načine na koje se sjećanje prenosi na nove generacije.

jezik: njemački, titlovi: HRV

Festivali i nagrade:
VISIONS DU RÉEL, Pariz – Grand Prix / BERLINALE – nagrada Caligari / JERUSALEM FF – nagrada Chantal Akerman /
CROSSING EUROPE – najbolji dokumentarni film / SWR Doku Festival – najbolji njemački dokumentarac / TORONTO
IFF / NEW YORK IFF

Recenzije:
Ukupni učinak Heiseova djela hipnotički je, uvjerljiv i kumulativno moćan. Scott Tobias, Variety

Vješto konstruiran spoj slike i zvuka… pruža nevjerojatno rijedak i neposredan uvid u živote jedne obitelji i u to kako su promjene društvenog i političkog krajolika u Njemačkoj utjecale na njih tijekom vremena, Olivia Hill, thedigitalfix.com

15 prosinac
Datum: 15.12.2019.
Vrijeme: 19:00 - 21:00