6. Arteria: Jane B. za Agnès V. (uz razgovor)

  • Jane B. par Agnès V. /
  • režija: Agnès Varda /
  • Francuska /
  • 1988. /
  • 97'
jezik: francuski, engleski, španjolski, talijanski, titlovi: hrvatski
Loading Filmovi
  • Ovaj film je prošao.

6. Arteria: Jane B. za Agnès V. (uz razgovor)

„Gledat ću u tebe, ali ne u kameru. Mogla bi to biti zamka“ šapće Jane Birkin u uho Agnès Varda. Kao i u svojim flanerskim remek-djelima Cléo od 5 do 7 i Bez krova i zakona poznata novovalna redateljica ponovno filmski oslikava portret kompleksne protagonistkinje no ovoga puta u ekspresionističkoj maniri i žanru dokufikcije. U pitanju je „imaginarna biografija“ kako kaže Varda koja je u potrazi za ženom koja se krije iza uloga slavne i „très charmante“ pjevačice (Je t’aime … Moi non plus), glumice (Povećanje i Kaleidoskop), modne ikone (skupocjena Hermès Birkin torba) i muze Sergea Gainsbourga. Varda ne mari mnogo za ove „titule“ i napušta tradicionalni biografski format u korist slobodarskog asemblaža neočekivanih i predivno snimljenih fantastičnih sekvenca. U svakoj sekvenci Jane utjelovljuje drugi lik, igra ulogu sebe ali i drugih slavnih imenjakinja – Ivane Orleanske, Calamity Jane, Tarzanove Jane, Gainsbourgove Jane…. Estetski inovativna i emotivno nutritivna Varda zajedno sa svojom protagonistkinjom stvara fascinantan nadrealni esej koji podriva i demistificira odnos umjetnika i muze. Rezultat je važan feministički film i kolaborativni rad dviju umjetnica koje kroz filmske slike vode ravnopravan razgovor u kojem ima mnogo uzbudljivih digresija i maštovitih izleta u nepoznato dok se Birkin prisjeća svojeg intimnog i kreativnog života ali i imaginira brojna lica i naličja svoje fetišizirane javne persone, navlačeći prigodne maske i kostime kako bi ih utjelovila kroz razna godišnja doba i životna razdoblja.

* Nakon projekcije održat će se razgovor u kojem sudjeluju filmska kritičarka Višnja Pentić i modni kritičar Nenad Korkut.

Film prikazujemo u sklopu 6. Arterije – tjedna filma o umjetnicima i umjetnicama u organizaciji Kulturno informativnog centra (KIC).

Ulaznice

The numbers below include tickets for this event already in your cart. Clicking "Get Tickets" will allow you to edit any existing attendee information as well as change ticket quantities.
Ulaznice are no longer available
13 prosinac
Datum: 13.12.2023.
Vrijeme: 19:00 - 21:30

Dokukino KIC

Preradovićeva 5