Cunningham

  • režija: Alla Kovgan /
  • Francuska, Njemačka, SAD /
  • 2019. /
  • 93'
jezik: engleski, titlovi: hrvatski
Loading Filmovi
  • Ovaj film je prošao.

Cunningham

Utjecajni umjetnik i koreograf Merce Cunningham (1919-2009) nije volio da ga nazivaju avangardnim umjetnikom, već samo plesačem. Ples su za njega bili „ljudi koji se uokolo kreću na različite načine“, a smatrao je i da ples ne bi trebao biti opterećen značenjem, već da bi tumačenje trebalo prepustiti gledateljima. Uz takvu skromnost isticala se i Cunninghamova neiscrpna želja za istraživanjem koja ga je pogonila tijekom 70 godina duge karijere. Spajao je elemente klasičnog i suvremenog plesa, a zahvaljujući vjerovanju da se svaki pokret ljudskog tijela može inkorporirati u ples, smatrao je da svatko može postati plesačem. Cunningham maštovito isprepliće radikalna stajališta i neutaživu znatiželju naslovnog lika sa slikom i riječima. Cunninghamovi monolozi i intervjui s umjetnikom i njegovim suradnicima eklektičnom su montažom objedinjeni s arhivskim snimkama i plesnim isječcima, čemu uporaba 3D tehnologije daje dodatnu dimenziju. U filmu se često pojavljuje i John Cage, u kojem je Cunningham pronašao ne samo srodnu dušu u svom profesionalnom djelovanju već i ljubav svog života.

Festivali i nagrade:

MEĐUNARODNI FILMSKI FESTIVAL U HAMPTONU  – Nagrada Zlatna morska zvijezda – posebno priznanje / MEĐUNARODNI FILMSKI FESTIVAL U TORONTU / MEĐUNARODNI FILMSKI FESTIVAL U CHICAGU / BFI LONDON FILM FESTIVAL / FILMSKI FESTIVAL U NEW YORKU / FILMSKI FESTIVAL U HAMBURGU / ZAGREBDOX

Tickets

The numbers below include tickets for this event already in your cart. Clicking "Get Tickets" will allow you to edit any existing attendee information as well as change ticket quantities.
Tickets are no longer available
24 ožujak
Datum: 24.3.2022.
Vrijeme: 21:00 - 22:30
Repriza:

10. travnja 2022. u 19:00

Dokukino KIC

Preradovićeva 5