5. ARTERIA: Hermann Hesse: Plamteće ljeto

  • Hermann Hesse: Brennender Sommer /
  • režija: Heinz Bütler /
  • Švicarska /
  • 2020. /
  • 83'
jezik: njemački, titlovi: hrvatski
Loading Filmovi
  • Ovaj film je prošao.

5. ARTERIA: Hermann Hesse: Plamteće ljeto

Za Hermanna Hessea sve je trebalo biti drukčije u Ticinu, najjužnijem kantonu u Švicarskoj. Nakon što je njegovu spisateljsku putanju naglo presjekao Prvi svjetski rat u proljeće 1919. iz Berna seli u pitoreskni gradić Montagnolu povrh jezera Lugano. Nadao se da će mu tamošnja „južnjačka“ atmosfera, klima i jezik pružiti umjetničko nadahnuće. U ljetnim mjesecima koji su uslijedili mahnito je pisao Klingsorovo posljednje ljeto (1920.), priču o slikaru koji, poput svojeg kreatora, podliježe čarima juga. Hesse u novelu upisuje svoje dionizijsko, euforično iskustvo stvaranja ali i uživanja u čulima. Hesse se oslobađa strogog pijetističkog odgoja i po prvi put susreće s Freudovom psihoanalizom i dalekoistočnom filozofijom. U ovom nagrađivanom filmskom eseju Heinz Bütler obrađuje možda najplodniji period Hesseova života. Zvijezda Tonija Erdmanna, glumac Peter Simonischek čita odlomke iz novele oživljavajući pjesnika i njegov alter ego a tu su i britke opservacije književnih erudita poput njemačke spisateljice Sibylle Lewitscharoff. Hermann Hesse autor je slavnog psihoanalitičkog dnevnika Stepski vuk i utopističkog romana Igra staklenim perlama koji mu je donio Nobelovu nagradu za književnost 1946. godine a u svojem usamljeničkom opusu spaja utjecaje Dostojevskog i Nietzschea s istočnjačkom mudrošću.

Nakon projekcije slijedi razgovor s piscem i prevoditeljem Borisom Perićem koji će voditi asistentica na Odsjeku za germanistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu Aida Alagić Bandov.

Film prikazujemo u sklopu 5. Arterije – tjedna filma o umjetnicima i umjetnicama u organizaciji Kulturno informativnog centra (KIC). Titlovi su na hrvatskom jeziku.

Festivali i nagrade:

MASTER OF ART FILM FESTIVAL / ZÜRICH FILM FESTIVAL

Tickets

The numbers below include tickets for this event already in your cart. Clicking "Get Tickets" will allow you to edit any existing attendee information as well as change ticket quantities.
Tickets are no longer available
25 ožujak
Datum: 25.3.2022.
Vrijeme: 19:00 - 21:00

Dokukino KIC

Preradovićeva 5