15. SFF: Torta na nebu

  • La torta in cielo /
  • režija: Lino Del Fra /
  • Italija /
  • 1973. /
  • 102'
jezik: talijanski, titlovi: engleski
Loading Filmovi
  • Ovaj film je prošao.

15. SFF: Torta na nebu

U okolici Rima golema torta pojavi se na nebu. Kriške padaju na tlo i djeca prva oduševljeno shvaćaju da je napravljena od čokolade. No istovremeno vlada i vojska agresivno reagiraju na ovaj neobični NLO te izbije bitka između njih i djece koja brane tortu. Mangini je koscenaristica filma koji pomoću nadrealizma artikulira političko neslaganje. Hiperaktivna farsa preispituje kako se različite društvene skupine ponašaju kada NLO sleti na Zemlju – znanstvenici šalju robota u inspekciju, dok bogata nasljednica tvornice čokolada pokušava odagnati potencijalnu konkurenciju. Torta na nebu ismijava se s tadašnjim političkim ešalonom, izruguje vojno-industrijski kompleks i na anarhistički, žovijalan način suprotstavlja im djecu iz obližnjih Borgata koja otmu gigantsku tortu i uživaju u slatkom okusu slobode. Vladajuća Democrazia Cristiana očekivano nije imala smisla za humor te su njezini pripadnici počeli oštru medijsku kampanju protiv filma.

Program Film XX kustosice Dine Pokrajac sastoji se od filmskih ciklusa reprezentativnih redateljica koje su i dalje rijetka pojava u patrijarhalnom i falogocentričnom svijetu filma. U  2022. prisjećamo se nedavno preminule talijanske dokumentaristice Cecilije Mangini (1927. – 2021.) te prvi put u Hrvatskoj prikazujemo izbor njezinih autorskih dokumentaraca i igranih filmova na kojima je surađivala.

Nakon projekcije razgovarat ćemo s Paolom Pisanellijem, redateljem i čestim suradnikom Cecilije Mangini te filmologinjom Dalilom Missero, autoricom knjige Women, Feminism and Italian Cinema.

 

Lino Del Fra (1927. – 1997.) rođen je u Rimu. Diplomirao je filozofiju i pedagogiju na Kapitolinskom sveučilištu. Tijekom 1950-ih radio je kao filmski kritičar za novine L’Avanti te časopise Cinema Nuovo i Bianco Nero. Karijeru je počeo kao dokumentarni filmaš 1960-ih, sudjelujući u kolektivnom arhivskom dokumentarcu All’armi, siam fascisti! (1962.). Godine 1961. osvojio je Zlatnog lava u Veneciji za svoj kratki film Fata Morgana o migrantima s juga na sjever Italije. Godine 1977. osvojio je Zlatnog leoparda u Locarnu za film Antonio Gramsci: Zatvorski dani. Njegovo filmsko stvaralaštvo obilježila je suradnja sa suprugom Cecilijom Mangini.

21 svibanj
Datum: 21.5.2022.
Vrijeme: 21:00 - 23:00

Dokukino KIC

Preradovićeva 5
  • Scenarij: Cecilia Mangini, Lino del Fra, Luigi De Santis (prema romanu Giannija Rodarija)