Brijačnica i bomba

  • Der Kuaför aus der Keupstrasse /
  • režija: Andreas Maus /
  • Njemačka /
  • 2015. /
  • 97'
jezik: njemački, turski, titlovi: engleski
Loading Filmovi
  • Ovaj film je prošao.

Brijačnica i bomba

Film Brijačnica i bomba vrti se oko napada u Kölnu koji se dogodio 9. lipnja 2004. godine, kada je ispred turskog frizerskog salona eksplodirala bomba s čavlima. Više od desetljeća nije bilo jasno tko stoji iza napada. Rođaci žrtava godinama su se smatrali glavnim osumnjičenicima. U svojem impresivnom dokumentarnom filmu redatelj Andreas Maus rekonstruira policijsku istragu na temelju protokola ispitivanja: ksenofobični motiv uvelike je isključen tijekom istrage. Tek godinama kasnije napad je pripisan takozvanom nacionalsocijalističkom podzemlju (NSU), koje je odgovorno za brojna djela nasilja i ubojstava diljem Njemačke. A i tamo su se osumnjičenici uglavnom tražili u blizini žrtava. Nove perspektive otvaraju nove prostore za razmišljanje i postavljaju pitanja o strukturnoj ksenofobiji u Njemačkoj.

Andreas Maus je njemački autor i redatelj dokumentarnih filmova. Napisao je i režirao nekoliko kazališnih predstava te producirao TV i radio priloge. Dugi niz godina radi kao autor za istraživački politički časopis MONITOR Prve njemačke televizije (ARD). U svojem radu Maus se fokusira na pitanja migracija i desnog ekstremizma. Brijačnica i bomba njegov je drugi kino igrani film. Premijerno je prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu DOK Leipzig. // Filmovi (izbor): Ballada (2009., premijerno prikazan na Filmfestu u Münchenu), Der Kuaför aus der Keupstrasse (Brijačnica i bomba, 2015.)

Ulaznice

The numbers below include tickets for this event already in your cart. Clicking "Get Tickets" will allow you to edit any existing attendee information as well as change ticket quantities.
Ulaznice are no longer available
22 svibanj
Datum: 22.5.2022.
Vrijeme: 15:00 - 16:30
Repriza:

24. lipnja 2022. u 21:00

Website: Visit Event Website

Dokukino KIC

Preradovićeva 5