Kino-premijera dokumentarca o neustrašivoj borkinji za spas klime

Kino-premijera dokumentarca o neustrašivoj borkinji za spas klime

O klimatskim promjenama govori se već desetljećima i sa znanstvenog stajališta stvari se čine kristalno jasnima. Globalno zagrijavanje, sve ekstremniji vremenski uvjeti, od suša i požara, do poplava i uragana, koji čine novu realnost s kojom se svi na svijetu moraju nositi otežana je i intenzivirana ljudskim djelovanjem. I to djelovanjem najvećih i najbogatijih kompanija koji profit stavljaju iznad svega drugoga. Pred takvom nepravdom jedna maloljetnica u Švedskoj nije mogla ostati tiho – Greta Thunberg postala je predvodnica globalnog pokreta mladih željnih bolje budućnosti. U petak 5. studenog kreće distribucija dokumentarnog filma o njoj, Greta.

Kada je počela izostajati iz škole u znak protesta što se ne dovoljno govori i radi u pogledu borbe protiv klimatskih promjena, malo tko je slutio da će to dovesti do formiranja globalnog pokreta koji će okupiti milijune na ulicama koji zahtijevaju promjene. Njezina je poruka jednostavna: treba slušati znanstvenike. Švedski dokumentarist Nathan Grossman, koji se inače u svom radu bavio ekološkim problemima, prati mladu aktivisticu od samih početaka do njezinog prekooceanskog putovanja bez štetnih emisija i govora na summitu Ujedinjenih naroda u New Yorku, na kojem će još jednom bez dlake na jeziku posramiti političare i odgovorne osobe zbog neaktivnosti. Umjesto da se preda ukorijenjenoj inerciji svijeta oko Grete, Grossman uzdiže pokret i daje glas djevojčici koja je tek svojom brigom za okoliš podijelila javnost. Nakon kino-premijere u petak održat će se razgovor o načinima borbe protiv klimatskih promjena u kojem će sudjelovati Marija Mileta (Zelena akcija) i Leonarda Šmigmator (Fridays for Future) a moderator je filmski kritičar Nino Kovačić.

Film je na programu i u subotu 6. studenog nedjelju 7. studenog, a uz Gretu prikazujemo i megapopularni film putopisca Davora Rostuhara i supruge Anđele Rostuhar, Ljubav oko svijeta. Oni nam pokazuju tisuću naličja ljubavi, ali i predivnih krajobraza koje mlada aktivistkinja želi očuvati od razornog ljudskog utjecaja. „Bogati mozaik ljudskog iskustva koji slavi različitosti, a promiče prihvaćanje i toleranciju,” kako za Večernji list piše Hana Ivković Šimičić možete pogledati u subotnjem i nedjeljnom terminu.

U kinu nas čeka i jedno gostovanje povodom obilježavanja 13. Europskog tjedna za smanjenje otpada koji traje od 20. do 28. studenog 2021. Platforma THE GREEN HUB, uz potporu udruge Restart i Kulturno informativnog centra, u četvrtak, 4. studenog s početkom u 20.15 sati organizira besplatnu projekciju višestruko nagrađivanog filma Plastični ocean uz pridržavanje svih epidemioloških mjera. Taj angažirani dokumentarac pokazuje razmjere globalne zagađenosti plastikom, što nam daje dobar početak za tjedan posvećen ljepoti i važnosti očuvanja okoliša.