Destruktivna moć ljepote, krvoprolića i jackpota

Destruktivna moć ljepote, krvoprolića i jackpota

Nakon uzbudljivih masterclass predavanja i projekcija zapaženih filmova u okviru 19. izdanja ZagrebDoxa donosimo dva noviteta s festivalskog programa: za uskršnji vikend gledamo životno presudnu mađarsku produkciju U posjetu Fortuni i novi, za Oscara nominirani film slavne Laure Poitras Ljepota i krvoproliće.

U petak krećemo s projekcijama dokumentarca Mátyása Kálmána U posjetu Fortuni koji su članovi međunarodne federacije filmskih kritičara FIPRESCI nagradili uz pojašnjenje da se radi o “suosjećajnom … i prizemnom portretu temeljne ljudske potrebe da bude voljen i priznat”.

Anikó i Laci sredovječan su par koji su živjeli u duboku siromaštvu, sanjajući o odmoru uz more, prije nego što su osvojili jackpot. Iznenadna materijalna sigurnost p(r)okazuje mogućnosti i ograničenja njihovih ambicija i strahova, te se pretvara o studiju o karakteru. Film je na programu i u subotu 8. travnja, kada će nam se pridružiti i redatelj na razgovoru, te nedjelju u 21 sat.

Nakon što posjetimo Fortunu, prepuštamo se epskoj, emocionalnoj i slojevitoj priči o Nan Goldin, umjetnici i aktivistkinji međunarodnog ugleda, Ljepota i krvoproliće. Za Oscara nominirani film režira slavna filmska autorica i novinarka Laura Poitras, i inače poznato ime u oskarovskom svijetu: naime, zlatnim kipićem nagrađena je za dokumentarac o Edwardu Snowdenu iz 2014. Citizenfour. Svoj novi film formira kroz projekcije, intimne intervjue i revolucionarne fotografije umjetnice Goldin, uz rijetke snimke njezine borbe protiv notorne obitelji Sackler i opijatske krize.

Ovaj nadmoćan film možete uhvatiti u petak u 19 sati, subotu u 21 sat i nedjelju u 19 sati.