Ciklus o jedinstvenim i neustrašivim ženama

Ciklus o jedinstvenim i neustrašivim ženama

Iščekujući 8. mart, dan kada obilježavamo postignuća i ambicije žena, ovog tjedna donosimo tri zapažena suvremena ostvarenja posvećena svim dobnim skupinama: islandskim djevojčicama košarkašicama, djevojkama šminkericama i jednoj velikoj ženi koja se nije bojala reći istinu.

Ženski ciklus otvaramo s nagrađivanim dokumentarnim filmom koji nadilazi kulturne barijere, Podigni ljestvicu islandskog redatelja Guðjóna Ragnarssona. U njemu pratimo uspješnu košarkašku ekipu neustrašivih djevojčica i njihovog kontroverznog trenera koji iz njih izvlači najbolje ekstremnim i kontroverznim načinima. Njegov pristup potpuno se kosi s nordijskom umjerenošću. Oni se bore za pravo da igraju protiv dječaka. Film je na programu u petak 3. ožujka u 21 sat.

U subotu nastavljamo program uz Dive, tri dvadesetogodišnjakinje koje se nalaze u osjetljivoj dobi kada nisu više djevojčice, ali nisu još ni žene. One satima mogu razgovarati o stereotipno shvaćenim ženskim temama, šminki, odjeći i profilnim slikama. No redatelj Máté Kőrösi nije tu da podilazi stereotipima – on dobija pristup u njihovo društvo, stječe njihovo povjerenje i izbliza promatra njihove snažne karaktere, kao i snagu ženskih prijateljstava pred izazovima odrastanja. Dokumentarac prikazujemo u subotu 4. ožujka u 19 sati.

Treći film u programu, koji prikazujemo u nedjelju 5. ožujka u 19 sati, donosi priču o nepotkupljivoj meksičkoj novinarki Carmen Aristegui, glavnom glasu nezavisnog novinarstva u Meksiku. Radijska tišina Juliane Fanjul prati priču o njezinom otkazu s radijske postaje za koju je radila godinama. Kada otkrije slučaj korupcije koji narušava ugled predsjednika Enriquea Peña Nieta, ona biva žrtva politički motivirane odmazde. Ovo je film o njezinoj borbi za pravdu i slobodu tiska.

Osim triju noviteta, na programu u subotu i nedjelju je i popularna dokumentarna punk drama Marusje Siroječkovske o jednoj velikoj ljubavi, Kako spasiti mrtvog prijatelja. Film je posvećen senzibilnom Kimiju, prijatelju i srodnoj duši redateljice, kojeg je život u depresivnoj Rusiji proždro, kao i cijeloj jednoj utišanoj generaciji.