Arhitektura i sjećanje

Arhitektura i sjećanje

Program Dokukina KIC od 6. do 8. studenoga donosi filmski ciklus Arhitektura i sjećanje koji problematizira socijalističko nasljeđe u zemljama bivše Jugoslavije kroz dokumentarce o reprezentativnim arhitektonskim zdanjima koja svjedoče o povijesnim prevratima u drugoj polovici dvadesetog stoljeća.

Situirani na razmeđu kapitalističkog zapada i komunističkog istoka jugoslavenski arhitekti odgovarali su na kontradiktorne zahtjeve i utjecaje, te razvili poslijeratnu arhitekturu koja je objedinjavala specifične i višeznačne dizajnerske pristupe uz naglasak na hibridnosti, idealizmu i radikalnoj raznovrsnosti te stremljenje „prema betonskoj utopiji“, kako je naslovljena i nedavna retrospektiva u njujorškoj MoMA-i (Toward a Concrete Utopia – Architecture in Yugoslavia, 1948–1980) koja svjedoči o međunarodnoj valorizaciji jugoslavenske arhitekture, ali i ostavlja otvorenim pitanje njezine ostavštine, te utjecaja na društveno sjećanje i mentalne mape lokalnog stanovništva. Program donosimo u suradnji sa SKD Prosvjeta Pododbor Zagreb.

Dokumentarac Palača za narode donosi priče o pet najtipičnijih zgrada socijalističkog doba, koje predstavljaju epohu i svjedoče o povijesnim prevratima u istočnoj Europi u drugoj polovici dvadesetog stoljeća. Film bilježi njihovo stanje danas, gledano očima pojedinaca vezanih uz te zgrade – njihovih arhitekata, bivših i sadašnjih direktora, običnih ljudi koji su u njima radili. Nakon projekcije filma u petak, 6. studenoga u 19 h održat će se razgovor u kojem sudjeluju arhitekt Maroje Mrduljaš i urbana antropologinja Sonja Leboš.

U subotu, 7. studenoga u 17 h prikazujemo dva nagrađivana srednjometražna dokumentarca koji se bave odnosom ljudi, prostora i kolektivnog sjećanja. Nagrađivani film Centar Ivana Markovića vrsna je vizualna studija Sava centra, impozantnog kongresnog centra izgrađenog koncem 1970-ih u središtu Novog Beograda. Film pruža uvid u unutrašnjost prostranog kompleksa čija je futuristička estetika simbolizirala napredak i budućnost. Film Dom boraca Ivana Ramljaka na elegičan se i slojevit način bavi Domom boraca u Kumrovcu, arhitektonskim remek-djelom golemih proporcija koje je zatvoreno početkom 1990-ih. Od vandala i slučajnih prolaznika danas ga čuva tek grupica posvećenih ljudi.

Nagrađivani doks Hotel Jugoslavija švicarskog redatelja Nicolasa Wagnièresa govori o beogradskom Hotelu Jugoslavija, arhitektonskom simbolu bivše države te svjedoku različitih političkih i društvenih mijena koje su oblikovale povijest zemlje – od Tita do Miloševića, od socijalizma do nacionalizma, od NATO-ova bombardiranja do korumpirane privatizacije 1990-ih i Arkanovih mafijaških pothvata. Spajajući intimno i političko, Hotel Jugoslavija osoban je i slojevit, ali nipošto i nostalgičan esej o raspadu Jugoslavije.