Upoznaj autoricu: Sunčica Ana Veldić

Loading Filmovi
  • Ovaj film je prošao.

Upoznaj autoricu: Sunčica Ana Veldić

U subotu 27. studenog u 19 sati, ljubitelji dokumentarnog filma imat će priliku upoznati Sunčicu Anu Veldić, jednu od najoriginalnijih autorica domaće dokumentarističke i eksperimentalne filmske scene.

Sunčica Ana Veldić (1981.) autorica je nagrađivanih kratkometražnih dokumentarnih i eksperimentalnih filmova koji podrivaju okoštale filmske norme i institucionalne autoritete. Njezine uratke odlikuje underground poetika, autoironija, fragmentarna struktura i poigravanje s metatekstualnošću, a Veldić često tematizira i vuče inspiraciju iz svojeg veterinarskog rada. U većini svojih filmova preuzima većinu kreativnih uloga, tj. piše scenarij, režira, snima i montira.

U razgovoru koji će moderirati filmska kritičarka Višnja Vukašinović saznat ćemo više o veldićevskom “neuklopivom opusu” (riječima filmskog kritičara Damira Radića). Publika će otkriti kako Veldić usklađuje snimanje filmova i posao u veterinarskoj ambulanti, zašto je nakon uspjeha na amaterskoj filmskoj sceni i niza zapaženih filmova snimljenih u Kinoklubu Zagreb odlučila upisati Akademiju dramske umjetnosti, guši li profesionalizacija kreativnu slobodu, u kojem su odnosu autorska inspiracija i zanatska vještina, što danas uopće podrazumijeva subverzivnost i pomicanje granica na filmu, te kako crpi kreativni entuzijazam kroz suočavanje s vlastitom kreativnom nemoći.

Nakon razgovora slijedi i projekcija subverzivnih kratkometražnih dokumentaraca Precijenjena dramaturgijaHux Flux, Smokvin sin, Festivalski turizam, Video priručnik za slučaj nuklearne katastrofe u Krškom, Catstream, Osoba i Hrvatska djevica. Ulaz na razgovor je slobodan, a za projekciju filma potrebno je kupiti ulaznicu.

Snimka razgovora naknadno će biti dostupna na volimdokumentarce.net i Restartovu YouTube kanalu.

27 studeni
Datum: 27.11.2021.
Vrijeme: 19:00 - 20:00

Dokukino KIC

Preradovićeva 5