Upoznaj autora: Srđan Kovačević

Loading Filmovi
  • Ovaj film je prošao.

Upoznaj autora: Srđan Kovačević

U petak 6. svibnja u 19 sati u sklopu programa Upoznaj autora predstavit ćemo nagrađivanog redatelja i snimatelja Srđana Kovačevića čiji je prvi autorski dokumentarac Tvornice radnicima o jedinom primjeru uspješnog zauzimanja tvornice od strane radnika u postsocijalističkoj Europi osvojio nagradu Oktavijan za najbolji dugometražni dokumentarni film kao i niz prestižnih festivalskih priznanja.

U razgovoru koji će moderirati filmska kritičarka Višnja Vukašinović saznat ćemo zašto je Kovačević odlučio posvetiti pet godina snimanju priče o tvornici ITAS, može li filmski medij predstaviti radnike i utjecati na stvarnost zajednice te ima li radničko samoupravljanje budućnost. Fokus razgovora bit će na Kovačevićev prvi autorski dokumentarac Tvornice radnicima, no pričat ćemo i o njegovu snimateljskom radu za koji je višestruko nagrađivan kao i njegovu novom filmskom projektu koji se bavi Delavskom svetovalnicom, radničkim savjetovalištem u Ljubljani. Kovačević će govoriti i o tome kako snimanje filmova nadopunjuje sindikalnim radom te kako složenost kapitalističke ekonomije određuje alternativne organizacijske modele.

Srđan Kovačević (1982.) zagrebački je redatelj i snimatelj. Godine 2009. završio je diplomski studij snimanja na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti. Od 2000. godine radi kao kamerman za nezavisne regionalne filmske i televizijske produkcijske kuće (Fade In, Pro.ba, Drugi plan, Factum, Restart itd.). Radio je kao snimatelj i kamerman na nekoliko dokumentarnih filmova, uključujući Kinofil (2010.) Damira Janečeka, Goli (2014.) Tihe Klare Gudac, Dane ludila (2018.) Damiana Nenadića, Ono drugo selo (2020.) Jadrana Bobana i dr. Tvornice radnicima njegov je redateljski dugometražni prvijenac za koji je osvojio nagradu Oktavijan za najbolji dokumentarni film, nagradu FIPRESCI na Motovun Film Festivalu, nagradu za najbolji film na Trieste Film Festivalu i Liburnia Film Festivalu dok je zagrebačku premijeru imao na 14. Subversive Film Festivalu kao film otvorenja.

Nakon razgovora slijedi i projekcija filma Tvornice radnicima. Ulaz na razgovor je slobodan, a za projekciju filma potrebno je kupiti ulaznicu. Snimka razgovora naknadno će biti dostupna na volimdokumentarce.net i Restartovu YouTube kanalu.

06 svibanj
Datum: 06.5.2022.
Vrijeme: 19:00 - 20:00

Dokukino KIC

Preradovićeva 5