Upoznaj autora: Neven Hitrec

Loading Filmovi
  • Ovaj film je prošao.

Upoznaj autora: Neven Hitrec

Upoznajemo Nevena Hitreca koji je nagrađivani autor dokumentarnih i igranih filmova koji seciraju probleme tranzicijskog društva, poput Ovrha i Riba ribi grize rep. U razgovoru ćemo između ostalog saznati kako je pronašao obitelj koja je pristala da ih čitavu jednu školsku godinu snima u najvećoj intimi te kako se nositi s izazovima obrazovanja u vrijeme koronavirusa i online nastave.

Nakon razgovora koji će moderirati redatelj Igor Bezinović, prikazat ćemo autorov najnoviji film i jedan od najboljih recentnih hrvatskih dokumentaraca Povuci-potegni (20 h).

 

POVUCI-POTEGNI

Neven Hitrec, Hrvatska, 2020., 60′

jezik: hrvatski, titlovi: engleski

Jedna obitelj, devetogodišnje dijete i loš obrazovni program. Dječji radni stol pozornica je tragikomične obiteljske drame u kojoj se proces učenja doima kao suvremena verzija inkvizicije. S puno vikanja, urlanja, otvorenih prijetnji, prepredenih obećanja, podmićivanja poklonima i videoigricama, teatralnih gesta, dojmljivih govora, mirenja punog emocija i dramatičnih odlazaka s pozornice.

Svaka ocjena je pitanje života i smrti. Tko će prvi puknuti pod bremenom „znanja“? Brižni roditelji ili njihovo samoživo dijete?

Festivali i priznanja:

FILMSKI FESTIVAL JUGOISTOČNE EUROPE SEE A PARIS – najbolji dokumentarac / MEDITERAN FILM FESTIVAL / ZAGREBDOX

O filmu:

Film bi mogao imati psihoterapeutsko djelovanje i na djecu i na roditelje jer na tragikomičan način pokazuje da njihova borba s hrvatskim obrazovnim sustavom nije izdvojen slučaj nego dio većeg problemaNeven Hitrec, intervju Slobodna Dalmacija

Film Nevena Hitreca jednostavnim bilježenjem svakodnevnih zbivanja u jednoj obitelji uvelike nasmijava i trpko zabavlja, ali pobuđuje i mnoge druge osjećaje i razmišljanja vezane uz osnovno školovanje u nas. Bilo bi sjajno da ‘Povuci-potegni’ pobudi rasprave kompetentnih, odgovornih i mjerodavnih, a idealno kada bi one urodile kakvim konstruktivnim dosezima. Maštati možemo, zar ne? Janko Heidl, Dokumentarni.net

20 studeni
Datum: 20.11.2020.
Vrijeme: 19:00