14. SFF: Uši za gledanje: Filmovi koji nikada neće biti snimljeni

  • režija: Dalija Dozet, Daria Blažević, Tomislav Šoban /
  • Hrvatska /
  • 2021. /
  • 23'
Loading Filmovi
  • Ovaj film je prošao.

14. SFF: Uši za gledanje: Filmovi koji nikada neće biti snimljeni

Dijaprojektorske QR kodove za slušanje audio-filmova možete preuzeti od 4. do 10. listopada na blagajni kina. 

Pandemijska je godina za filmske stvaratelje bila katalizator mnogih promjena i poticaj za nove načine promišljanja medija filma. Troje autora, koji svoje prijateljstvo i redateljske vizije oblikuju i učvršćuju u vaninstitucionalnom prostoru Kinokluba Zagreb, ovu su priliku iskoristili kako bi svoje filmove realizirali u mediju zvuka i umovima svojih slušatelja-gledatelja. “Naša redateljska odluka ne dokida sliku nego intenzivira fenomen — slike će se stvarati u glavama ljudi koji će slušati naša audio-djela”, zapisao je Tomislav Šoban u korespondenciji koju je o Ušima za gledanje vodilo njenih troje autora. Svaki je audio-film namijenjen individualnom slušanju-gledanju kroz kretanje prostorom koji sami odaberemo, a Šoban, Dozet i Blažević ovime nas pozivaju i da film promislimo kao prafenomen koji se, kao slika u umu, pojavljuje od samih početaka našeg postojanja.
(Petra Belc)

EKSPEDICIJA – Daria Blažević
Sredinom prošlog stoljeća, na području Teritorija netragom je nestala znanstvena ekspedicija. Zapisnici koji su pronađeni u ostacima logora svjedoče o opčinjenosti članova ekspedicije jednom biljkom s neobičnim svojstvima i o postupnom usmjeravanju njihovog interesa od prirode Teritorija prema samima sebi. Uoči vlastitog ulaska u Teritorij, pripremaš se čitajući njihove zapisnike i pitaš se što im se dogodilo.  (DB)

OTOK – Dalija Dozet
Postoje sjećanja koja su istovremeno i moja i tvoja i svačija. Ženski glas vodi te u svijet u kojemu se ponekad susrećemo. Pucketanje vatre, šum vinila i onaj iz školjke, miris zemlje nakon pljuska, pljesak u tamnoj dvorani. Postoji li pokret u našim sjećanjima, postoji li vrijeme? U robinzonskoj avanturi o čovjeku koji mora imaginirati da bi preživio, odjednom shvaćam da ti se (sebi) moram ponovo javiti. (DD)

REKONSTRUKCIJA ili prije vremena – Tomislav Šoban
Prije deset godina, na trgu u Sankt Petersburgu se našao mladi par koji je nekad prije bio u ljubavnoj vezi. Postoji samo zvučni dio snimke budući je slika iz nepoznatog razloga glitchana. Ovo je pokušaj rekonstrukcije njihova susreta nakon toliko godina. A rekonstrukcija je po definiciji utvrđivanje slijeda prošlih događaja na temelju pronađenih ostataka, svjedočanstava, sjećanja i sličnog. (TŠ)

04 listopad
Start: 4. listopada 2021. @ 08:00
End: 11. listopada 2021. @ 17:00

Dokukino KIC

Preradovićeva 5