Prljavi rat protiv NHS-a

  • The Dirty War on the NHS /
  • režija: John Pilger /
  • UK /
  • 2019 /
  • 106'
Loading Filmovi
  • Ovaj film je prošao.

Prljavi rat protiv NHS-a

Novi beskompromisni uradak poznatog filmaša i istraživačkog novinara Johna Pilgera koji je za svoj dokumentaristički rad osvojio prestižne nagrade Emmy, BAFTA, Grierson, Royal Television Society award i čitav niz drugih priznanja a dvaput je osvojio i najviše britansko priznanje za područje medija – nagradu za novinara godine.

Nacionalna zdravstvena služba (NHS), jedan je od simbola britanske socijalne države te jedno od najvažnijih dostignuća britanskog radničkog pokreta. John Pilger u ovom nas angažiranom doksu vodi kroz povijest ideoloških napada na NHS, od njezina osnivanja 1948., preko privatizacijskih pokušaja torijevaca pod Margaret Thatcher, do izazova koje su NHS-u donijeli kako laburisti tako i konzervativci u prošlim desetljećima.

Osnovan kako bi milijunima ljudi pružio “slobodu od straha”, danas NHS-u prijeti rasprodaja i transformacija po slobodno tržišnom modelu nadahnutom američkim sustavom zdravstvenog osiguranja. Sniman u Velikoj Britaniji i SAD-u, ovaj nam aktualni dokumentarac prikazuje važnu borbu za instituciju koja garantira očuvanje najosnovnijeg ljudskog prava.

O filmu:

Pilger uvjerljivo i strastveno tvrdi da će tajni rat protiv NHS-a stvoriti više siromaštva i beskućništva… Žestok i snažan film. Peter Bradshaw, The Guardian

Jogn Pilger uz čeličnu posvećenost činjenicama iskopava prljavu istinu i pokazuje nam kako stvari stoje. Harold Pinter

Pilgerov dokumentaristički rad doista je svjetionik nade u ovim mračnim vremenima. Noam Chomsky

29 studeni
Datum: 29.11.2020.
Vrijeme: 17:00 - 19:00