Priča o mojem imenu

  • Historia de mi nombre /
  • režija: Karin Cuyul /
  • Čile, Brazil /
  • 2019. /
  • 78'
jezik: španjolski, titlovi: hrvatski
Loading Filmovi
  • Ovaj film je prošao.

Priča o mojem imenu

Esejistički film ceste kroz priču o dvije imenjakinje razotkriva osobne i kolektivne aspekte bolnog razdoblja suvremene čileanske povijesti. Tijekom redateljičina puta kući iskrsava sjećanje na fotoreporterku Karin Eitel, mladu ženu koju je Pinochetova tajna policija, zloglasna DINA, uhitila, ispitivala i mučila kroz prijenos uživo na javnoj televiziji. Bilo je to večer referenduma koji je priveo kraju četvrt stoljeća političkog terora. Gotovo deset godina nakon ovog šokantnog emitiranja, redateljica Karin upoznaje roditelje svoje imenjakinje koji joj daju njezinu fotografiju. Karin saznaje da je po njoj dobila ime. Mlada redateljica putuje uzduž i poprijeko Čilea u potrazi za podrijetlom te fotografije i rekonstrukcijom vlastite prošlosti i prošlosti vlastitih roditelja o kojima otkriva brojne prešućene i skrivene detalje. U pozadini se ocrtava sjećanje na djetinjstvo u Čileu, zemlji koja je samu sebe rekonstruirala brišući i potiskujući vlastitu povijest. Veći dio svoje odiseje Cuyul provodi snimajući iz automobila, a strukturu svojeg prvijenca gradi kombinirajući snimke nastale u vožnji sa sjećanjima upisanim u obiteljske i privatne videovrpce.

Film prikazujemo u okviru novog ciklusa Čile – Filmom protiv zaborava povodom kinopremijere novog filma Maite Alberdi, pretendenta za Oscara Beskrajno sjećanje. U ciklusu se prisjećamo drugih zapaženih dokumentarnih ali i igranih ostvarenja koja se bave turbulentnom poviješću i političkim zbivanjima u Čileu, te mehanizmima individualnog i kolektivnog sjećanja.

 

Festivali i nagrade:

Rotterdam Film Festival (2019) – posebno priznanje; FIDOCS (2019); Pravo Ljudski Film Festival (2019); FICIQQ (2019); ANTOFACINE (2019); Athens Avant Garde Film Festival (2019); Festival Márgenes (2019); Las Palmas de Gran Canaria International Film Festival (2019); Subversive Festival (2020) – hrvatska premijera

18 veljača
Datum: 18.2.2024.
Vrijeme: 20:30 - 22:00

Dokukino KIC

Preradovićeva 5