Pentezileja: Kraljica Amazonki + Frida Kahlo & Tina Modotti

Loading Filmovi
  • Ovaj film je prošao.

Pentezileja: Kraljica Amazonki + Frida Kahlo & Tina Modotti

PENTEZILEJA: KRALJICA AMAZONKI

Penthesilea: Queen of the Amazons, UK, 1974., 99′

jezik: engleski, titl: engleski

Eksperimentalna britanska avantura u filmski teritorij koji su zacrtali Jean-Luc Godard i grupa Dziga Vertov. Film podijeljen u pet sekvenci istražuje ikonografiju žene kao ratnice. Prvi od šest filmova koje su zajedno snimili Laura Mulvey i Peter Wollen vodi nas tisućljećima unatrag kako bismo proučili mitološki prikaz Amazonki. Je li Amazonka rijedak primjer snažne ženske figure ili je ona tek plod muške fantazije?

Film otvara pantomimičarska interpretacija kazališnog komada Pentezileja koji je napisao njemački pisac i dramatičar Heinrich von Kleist. Iako je Kleist bio inspiriran antičkim mitom o kraljici Amazonki on ga izmjenjuje u skladu s vlastitim intimnim stavovima prema ženama. U nastavku Mulvey čita feminističke tekstove u kombinaciji s isječcima iz nijemog filma o sufražetkinjama i pokretu za žensko pravo glasa. Ova dva segmenta prezentiraju muške i ženske verzije mita ali paradoksalno pokazuju kako je moguće postići dijalog između novih i starih slika.

Prošlost razumijemo kroz prizmu sadašnjosti ali istovremeno je sadašnjost stvorena iz događaja koji su se odvili u prošlosti. Filmski proces dodaje nove slojeve istraživanju mita, te tako u posljednjem segmentu filma gledamo četiri monitora koji nam pokazuju prethodne filmske sekvence.

 

FRIDA KAHLO & TINA MODOTTI

r. Laura Mulvey & Peter Wollen, UK, 1983., 29′

jezik: engleski

Ovaj kolažni dokumentarac vezan je uz izložbu koju su Mulvey i Wollen kurirali za londonsku Whitechapel Gallery 1982. godine te supostavlja vrlo različite opuse dviju umjetnica i političkih aktivistkinja – slikarice Fride Kahlo i fotografkinje Tine Modotti.

Iako je Modotti rodom iz Italije, obje žene napravile su umjetničku karijeru u Kahlinom rodnom Meksiku i to neposredno nakon Meksičke revolucije (1910-1920) koja je dovela do smjene 31-godišnje diktature Porfirija Díaza. Filmski esej s autoricama dijeli i problematizira njihovu zajedničku preokupaciju – reprezentaciju žena i njihovu ulogu u društvu.

___________________________

Ulaz na projekcije u Dokukinu KIC je besplatan. Filmovi će biti dostupni i na online platformi volimdokumentarce.net na 48 sati od subote, 19. prosinca u 19 sati do ponedjeljka, 21. prosinca u ponoć.

20 prosinac
Datum: 20.12.2020.
Vrijeme: 19:00 - 21:00