Palače užitka Kennetha Angera

  • režija: Kenneth Anger /
  • SAD /
  • 67'
jezik: engleski
Loading Filmovi
  • Ovaj film je prošao.

Palače užitka Kennetha Angera

Nedavno je u 96. godini preminuo doajen američkog eksperimentalnog filma Kenneth Anger (1927 – 2023) čiji kaleidoskopski filmovi na čudesan način kombiniraju paganizam i homoerotizam, zavodljive vizuale i pop glazbu. Avangardni filmaš svojim audiovizualnim kolažima snažno je formirao kontrakulturu 1960-ih te među prvima inaugurirao queer teme i narative. Rijetki su tako odvažno i maštovito zaronili u zabranjene predjele kulture i svijesti kao Anger, a njegovi obožavatelji uključuju slavne redatelje poput Martina Scorsesea i Davida Lyncha te bendove The Clash i The Rolling Stones koji su na koncertima često vrtjeli kadrove iz njegovih filmova. Za Angera tabui su bili ovdje da se krše a u istom bloku prikazujemo njegova dva iznimno utjecajna kratkometražna filma Scorpio Rising (1963) i Inauguration of the Pleasure Dome (1954).

 

Škorpionovo uskrsnuće / Scorpio Rising
Kenneth Anger, 1963, SAD, 29’

Muškarci rade na svojim motorima, nose kožnjake i poziraju. Bajkeri si pokazuju dupe, simuliraju sodomiju i na kreativne načine koriste senf. Svi putevi vode u destruktivnu proslavu, uz Isusa, Hitlera i nacističku ikonografiju. Američka kultura u “zrcalu smrti”, iliti pogled “svisoka” na mit o američkom motociklistu. Stroj figurira kao totem, od igračke sve do užasa, a horoskopski škorpion, objašnjava redatelj, vlada spolnim organima i mašinerijom. Eksperimentalni film, „američka mehanička folk umjetnost“, sniman je po bruklinskim garažama i radionicama i oko njih, a film potpisuje Kenneth Anger. Posvećeno Jacku Parsonsu, Victoru Childeu, Jimu Powersu, Jamesu Deanu, T. E. Lawrenceu, Hartu Craneu, Kurtu Mannu, Društvu Spartanaca, Hell’s Anglesima i svim dečkima koji su to prerasli i koji neće slijediti zov Brata Ljubavi. Avangardni film neizostavno je djelo modernizma natopljeno u američkom mythosu, rock ‘n’ roll glazbi i stavu live fast, die young.

Inauguracija Palače užitka / Inauguration of the Pleasure Dome
Kenneth Anger, 1954, SAD, 38’

Skupina okultista okuplja se za pripremu rituala, stavljaju nakit na sebe i nanose šminku, ulaze u stanje spremnosti. Snovitom elegancijom pojavljuje se dvoje likova; jedno je crvenokoso androgino biće, drugo u živahnom, grotesknom, čudovišnom izdanju. Njihove kretnje čudesne su i iznenadne, a polagano uvode u posvemašnju psihodeliju. Film je izveden iz jednog od dramskih rituala čuvenog okultista Aleistera Crowleyja u kojem nazočni preuzimaju obličje boga ili božice. To je nešto poput plesa pod maskama koji se planira tijekom cijele godine, a izvodi se dan prije svakog Sabata kad se svi maskiraju u bogove i božice s kojima su se identificirali. Sve se odvija kao improvizirani happening. U Inauguraciji Palače užitka ključna je legenda o Bakhu koja završava svečanim komadanjem boga od strane bakhantica. Uz isprepletene scene iz čuvenog talijanskog nijemog filma iz 1911. L’Inferno, film se gradi kao predivan san i noćna mora u kojoj se sastaju i živi i mrtvi.

Tickets

The numbers below include tickets for this event already in your cart. Clicking "Get Tickets" will allow you to edit any existing attendee information as well as change ticket quantities.
Tickets are no longer available
23 lipanj
Datum: 23.6.2023.
Vrijeme: 19:00 - 21:00

Dokukino KIC

Preradovićeva 5