Masterclass: Mohanad Yaqubi

Loading Filmovi
  • Ovaj film je prošao.

Masterclass: Mohanad Yaqubi

Subversive Film: Arhivističke prakse otpora

U srijedu 22. 5. u 18 sati u Dokukinu KIC u suorganizaciji Restarta i Subversive Festivala redatelj i producent Mohanad Yaqubi održat će masterclass pod naslovom Arhivističke prakse otpora. Yaqubi je član kustoskog kolektiva Subversive Film, baziranog između Brisela i Ramallaha, koji istražuje militantne filmske prakse.

Osnovan 2011. i baziran između Palestine, Brisela i drugih drugdje, Subversive Film je filmski istraživačko-producentski kolektiv koji nastoji baciti novo svjetlo na historijska djela vezana uz Palestinu i šire, osigurati podršku za očuvanje filmske baštine i istražiti arhivističke prakse otpora.

Promišljajući filmove kao historijska mjesta koja otkopavamo, kolektiv preispituje metode i alate koji se pritom koriste kako bi re-imaginirali povijesti solidarnosti, rasvjetljujući proces djelovanja unutar arhiva kao mjesta učenja, kao i mjesta za građenje fabula i konstruiranje priča pomoću zvuka, slika i teksta.

Ovo predavanje pokušaj je reflektiranja na dugotrajne i aktualne projekte kolektiva koji istražuju područje filmske povijesti i uključuju digitalna reizdanja zanemarenih filmova, kuriranje raritetnih filmskih ciklusa, prevođenje i izradu titlova za ponovno otkrivene filmove, proizvodnju publikacija i osmišljavanje drugih formi intervencija.

Mohanad Yaqubi rođen je u Kuvajtu 1981. od palestinskog oca i sirijske majke. Odrastao je uz sjećanje na razaranje njegova rodnog grada Al-Majdal, koji su cionističke vojne postrojbe etnički očistile 1948. godine, prisilivši njegovu obitelj da nađe utočište u UNRWA logoru za izbjeglice u Gazi. Yaqubi je filmski redatelj, producent i jedan od osnivača Idioms Film, produkcijske kuće za umjetničke filmove koja je od 2004. bazirana u Ramallahu. Yaqubi je također član kustoskog kolektiva Subversive Film koji istražuje i ponovno distribuira militantne filmove iz Palestine i šire. Od 2017. zaposlen je kao stalni istraživač pri KASK School of the Arts u Gentu.

Nakon masterclassa, u srijedu i četvrtak, 22. i 23. 5. u Dokukinu KIC prikazujemo dva filma Mohanada Yaqubija i kolektiva Subversive Film – Izvan kadra (Revolucija do pobjede) i R21: Obnavljanje solidarnosti.

Ulaz na masterclass i projekcije je besplatan.

22 svibanj
Datum: 22.5.2024.
Vrijeme: 18:00 - 19:00

Dokukino KIC

Preradovićeva 5

+ Google Map