Kratki dokumentarci Krzysztofa Kieślowskog: prvi blok

  • režija: Krzysztof Kieślowski /
  • Poljska /
  • 1975. - 1980. /
  • 86'
, titlovi: engleski
Loading Filmovi
  • Ovaj film je prošao.

Kratki dokumentarci Krzysztofa Kieślowskog: prvi blok

Ove godine obilježava se 80 godina od rođenja i 25 godina od smrti jednog od najvećih poljskih redatelja svih vremena Krzysztofa Kieślowskog. Tim povodom u fokus stavljamo njegov manje poznati, no jednako briljantan dokumentarni opus, te u dva bloka prikazujemo njegove ponajbolje političke i metafizičke dokumentarce kratkog metra.

Kieślowski je veći dio svog života proveo u poljskom komunističkom režimu (i osjetio njegovu kontrolu i cenzuru). Kao sineasta zanima ga sudbina čovjeka, univerzalnost ljudske patnje, slučajnost i besmislenost egzistencije te od ranog početka gaji metafizičke preokupacije. Njegovi najpoznatiji uradci su jedan je od najznačajnijih filmskih događaja posljednje četvrtine 20. stoljeća TV-serija od 10 jednosatnih epizoda Dekalog (1987–88), te tzv. trilogija boja Plavo (1993.), Bijelo (1994.) i Crveno (1994.), koja je inspirirana bojama francuske zastave i idealima iz njezinog revolucionarnog razdoblja: slobodom, jedinstvom i bratstvom.

No Kieślowski je karijeru započeo snimajući brojne nagrađivane dokumentarne kojima je privukao pažnju poljske javnosti i stekao reputaciju angažiranog autora koji se nadmudruje sa sistemom u svojim nastojanjima da ga razobliči. Između svojih studentskih godina i druge polovice 1970-ih Kieślowski je primarno poznat kao dokumentarnih filmaš istančanog stila i političkih preokupacija, sklon tihom opservacionizmu i izbjegavajući direktan autorski komentar, prepuštajući gledatelju da se sam zagleda ispod površine vidljivog. Filmovi iz tog perioda bez uljepšavanja i sa specifičnim senzibilitetom prikazuju siromaštvo, ružnoću i herojsku apsurdnost svakodnevice. Često je birao naizgled obične i moralno ambivalentne protagoniste koji su ponosno obavljali teške i neatraktivne poslove. Njegovi dokumentarci se mogu podijeliti u dvije glavne grupe: to su portreti individualnih protagonista (npr. Zidar, Curriculum Vitae, S gledišta noćnog čuvara) te zajednica i određenih zanimanja (npr. Iz grada Łódźa, Bolnica, Tvornica). Upravo je Kieślowski izjavio kako stavljajući kameru na jedno mjesto umjesto na drugo radimo moralni izbor. Njegova znatiželja te tiho promatranje i razlaganje mentaliteta i ponašanja običnih partijskih funkcionera najviše dolazi do izražaja u inovativnom spoju dokumentarca i fikcije Curriculum Vitae koji donosi rekonstrukciju partijskog sastanka s amaterskim glumcem. Nove stilističke i strukturne mogućnosti dokumentarnog žanra razrađuje još dalje u dva filozofsko-konceptualna ostvarenja Sedam žena različite dobi i Govoreće glave (Talking Heads).

Sredinom 1970-ih Kieślowski prestaje snimati dokumentarce i okreće se igranom žanru zbog dva glavna razloga. Nakon tragičnih događaja u prosincu 1970. kada je Komunistička partija na baltičkoj obali s metcima rastjerala radnike koji su protestirali Kieślowski je pomalo naivno vjerovao da će moći prikazati događaje bez cenzorskih intervencija. Međutim već njegov prvi dugometražni dokumentarac Radnici škare cenzora učinile su neprepoznatljivim. Što je vrijeme više odmicalo Kieślowski je gubio vjeru da može neometano stvarati eksplicitno političke dokumentarne filmove. Druga prekretnica bio je uspjeh filma S gledišta noćnog čuvara. Njegov protagonist, noćni čuvar i član građanske milicije bio je neugodna, primitivna osoba fašističkog mentaliteta te je poslužio kao satirička metafora režimskog autoriteta. Njegova poštapalica „moj hobi je kontrola“ ušla je u sveopću upotrebu. Film je dobio sjajne kritike, osvojio brojne nagrade i ljudi su se u kinima ismijavali protagonistu, no Kieślowski se ipak osjećao grozno. Usprkos antipatičnosti i moralnoj nakaradnosti protagonista osjećao je da ga je izmanipulirao i iskoristio. Filmski prodor u tuđe živote itekako ima svoju cijenu, a rad sa stvarnim ljudima nosi posljedice te se stoga Kieślowski sve više okreće prema fikciji koja mu je donijela svjetsku slavu.

 

1.  blok (86 min)

Curicculum Vitae / Życiorys

Krzysztof Kieślowski, Poljska, 1975., 29 min

Fikcijski dokumentarac baziran na ideji Macieja Malickog i stvarnoj dokumentaciji kontrolnog komiteta Poljske ujedinjene radničke partije i njezina regionalnog ogranka. Agilni članovi komiteta provode „vivisekciju“ jednog od svojih drugova i odlučni su kazniti ga zbog njegovih stavova u vezi slučajeva nekolicine radnika. Ispituju ga o njegovu privatnom životu i braku te hladno seciraju njegovu „ideološku poziciju.“ Film je prvo bio zabranjen i cenzuriran, no kasnije je prikazan na brojnim festivalima i kino klubovima gdje je potaknuo brojne rasprave o budućnosti komunističkog režima.

 

S gledišta noćnog čuvara / Z punktu widzenia nocnego portiera

Krzysztof Kieślowski, Poljska, 1977., 15 min

Fanatični je tvornički portir proširio svoje poimanje reda, rada i discipline izvan posla, ravno u svoj privatni život; pokušava kontrolirati sve i svakoga vjerujući da je ‘pravilo ispred čovjeka’. I to ide tako daleko da smatra da onog tko ne poštuje pravila treba objesiti. Javno, da svi vide. Film je pobijedio na festivalu Visions du Réel i osvojio nagradu FIPRESCI u Krakowu a kritičari su u njemu dešifrirali mnoge političke aluzije i podtekstove.

 

Sedam žena različite dobi / Siedem kobiet w roznym wieku

Krzysztof Kieślowski, Poljska, 1978., 15 min

Svaki dan u tjednu rezerviran je za jednu balerinu klasičnog izričaja. Gledamo plesačice od najmlađe dobi, koje uče svoje prve baletne korake, do najstarije balerine koja se više plesom ne bavi aktivno, već je profesorica. Melankolična oda protoku vremena. Jedna od protagonistkinja je slavna Ewa Wycichowska, primabalerina, koreografkinja i ravnateljica Poljskog plesnog teatra u Poznańu.

 

Govoreće glave / Gadające glowy

Krzysztof Kieślowski, Poljska, 1980., 14 min

Dokumentarna studija u kojoj 44 izabranih Poljaka, predstavljajući različite profesije i životne dobi od sedam do stotinu godina, odgovaraju na tri pitanja: Kada ste rođeni? Tko ste? Što želite od života? Rezultirajuća, ne nužno reprezentativna, sinteza predstavlja stanje svijesti u poljskom društvu manje od dvije godine prije prosvjeda 1980. godine i rađanja sindikata Solidarnost. Film je osvojio posebno priznanje u Oberhausenu i najavljuje sve veće prevladavanje metafizičkih preokupacija kod Kieślowskog.

 

Postaja / Dworzec

Krzysztof Kieślowski, Poljska, 1980., 13 min

Mjesto radnje je glavna željeznička postaja. Neki spavaju. Drugi nekoga čekaju. Možda dođu, a možda i ne. Sam Kieslowski rekao je da je film upravo o tim ljudima – onima koji čekaju nekoga ili nešto. Kamere iznad njihovih glava nadgledaju situaciju.

Filmove prikazujemo s engleskim titlovima.

Tickets

The numbers below include tickets for this event already in your cart. Clicking "Get Tickets" will allow you to edit any existing attendee information as well as change ticket quantities.
Tickets are no longer available
13 studeni
Datum: 13.11.2021.
Vrijeme: 19:00 - 20:30

Dokukino KIC

Preradovićeva 5