Kameni govornici

  • režija: Igor Drljača /
  • Bosna i Hercegovina, Kanada /
  • 2018 /
  • 92'
jezik: bosanski, srpski, hrvatski, engleski, titlovi: engleski
Loading Filmovi
  • Ovaj film je prošao.

Kameni govornici

Bosna i Hercegovina još uvijek osjeća posljedice rata, gospodarstvo se sporo oporavlja, a zemlja je i dalje podijeljena po etničkoj i vjerskoj liniji. U potrazi za rješenjem svojih problema mnogi gradovi pretvorili su se u jedinstvena turistička odredišta u kojima se isprepliću povijest, religija, politika i folklor.

Kameni govornici predstavljaju suptilno i slojevito dokumentarno putovanje koje nas vodi u posjet nekima od tih mjesta: u Međugorje i Tuzlu, na ‘piramide’ u Visoko te u Kusturičin Andrićgrad. Film pokazuje kako te turističke znamenitosti nemaju samo komercijalnu svrhu, već se njima promiču i uspostavljaju ideološki oblikovane priče. Otkrivamo na koji se način, ovisno o perspektivi, formiraju ‘drugačiji’ narativi o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti jedne zemlje.

Festivali:
BERLINALE / TORONTO FF / ZAGREBDOX / MEDITERAN FF

Recenzije:
‘Kameni govornici’ podjednako su upozoravajuća priča koliko i propitivanje društvenog identiteta i napretka. Film nas podsjeća da društvo ne može u potpunosti napredovati bez razumijevanja prošlosti. Courtney Small, Cinema Axis

11 srpanj
Datum: 11.7.2020.
Vrijeme: 21:30 - 23:00
Repriza:

11. srpnja 2020. u 21:30