Kada dođu svinje

  • režija: Biljana Tutorov /
  • Srbija, Hrvatska, BiH /
  • 2017 /
  • 75'
Loading Filmovi
  • Ovaj film je prošao.

Kada dođu svinje

Dragoslava ima četiri televizora, tri unuka, dvije najbolje prijateljice i muža s kojim se bori za daljinski upravljač. Živjela je u pet zemalja a da se nije maknula iz svog stana u malom pograničnom gradu. Od kada je Tito umro, vadi članke iz novina i pravi svoj privatni arhiv, ilustrirajući tijek povijesti u regiji.

Pritom i redovito nadgleda glasanje u 16. izbornoj jedinici Bačke Palanke. Pobjednik svakih novih izbora jest Aleksandar Vučić, glavni meštar tog začaranog kruga. „Ova pištaljka smenila je Slobu“, kaže prijateljici. Tu istu pištaljku ona koristi na prosvjedima protiv Vučićeva medijskog terora. Mediji i politika uvukli su se u obiteljsku intimu, a ona o tome promišlja s humorom i čvrstinom.
Intimistička dokumentarna priča o umirovljenici Dragoslavi u kojoj se s puno humora govori o temama građanskog i političkog djelovanja te individualne borbe za društvene promjene.

Festivali i priznanja:
SARAJEVO FF – nagrada EDN Talent GrantSo Independent / FESTIVAL NEZAVISNOG FILMA U SOFIJI– [nbsp]posebno priznanje žirija / BELDOCS – nagrada za najbolju montažu / VISIONS DU REEL / HOT DOCS IFF / WATCH DOCS IFF / SUBVERSIVE FF / FESTIVAL AUTORSKOG FILMA / DOKUFEST / EASTERN NEIGHBOURS FF / MAKEDOX
Recenzije:
Sjajan film… posjeduje zadivljujuću socio-političku važnost. obrazloženje nagrade EDN Talent

Pravimo se da ne shvaćamo posrnuće koje nam se događa, a za razliku od ‘elite’, kako vladajuće tako i opozicijske, koja iz svojih komfornih stanova i vila prezire ‘običan’ narod moja je junakinja odgovorna građanka. redateljica Biljana Tutorov

08 ožujak
Datum: 08.3.2020.
Vrijeme: 21:00 - 23:00
Repriza:

8. ožujka 2020. u 21:00