Još jednom u proboj

  • Il Varco /
  • režija: Federico Ferrone & Michele Manzolini /
  • Italija /
  • 2019. /
  • 70'
jezik: talijanski, ruski, titlovi: engleski
Loading Filmovi
  • Ovaj film je prošao.

Još jednom u proboj

Godine 1941. talijanski vojnik odlazi na sovjetski front. Fašistička vojska saveznik je nacističke ratne mašine, a pobjeda se čini blizu. Konvoj se kreće dalje, muškarci pjevaju i puni su nade. Vojnik se prisjeća melankoličnih bajki koje mu je pričala njegova majka Ruskinja. Za razliku od svojih mlađih suboraca već je bio u ratu, u Africi, te strahuje od njega. Vlak prelazi Europu te doseže nepregledna prostranstva ukrajinskih ravnica. Kako se bliži zima entuzijazam splašnjava pod prvim minobacačima, hladnoćom i snijegom. Srce više ne žudi za pobjedom, već za toplim krevetom, hranom i povratkom kući. Ogromna stepa poharana vjetrom čini se nastanjena raznim duhovima i utvarama. Imaginarna ratna priča redateljskog dvojca Ferrone i Manzolini konstruirana je iz arhivskih materijala i inspirirana dnevnicima s ukrajinskog fronta.

Festivali i nagrade:

EUROPSKE FILMSKE NAGRADE – Nagrada za najbolju montažu / EUROPSKE FILMSKE NAGRADE – nominacija za najbolji europski dokumentarac / MOSTRA DEL CINEMA DI VENEZIA / FESTIVAL DU FILM ITALIEN DE ANNECY – posebno priznanje / JIHLAVA DOCUMENTARY INTERNATIONAL FILM FESTIVAL / DOCSBARCELONA – What the Doc! nagrada

Recenzije:

„Riječi protagonista bogate su značenjem i često evociraju poetične slike i snove iz svijeta koji nam je danas dalek u sjećanju, iako relativno blizak u povijesti. Arhivski materijal koji su sakupila dvojica redatelja očaravajuće se isprepliće s naracijom i vojnikovom strujom svijesti.”  Davide Abbatescianni, Cineuropa  

„Ovaj izvrsni dokumentarac mnogo duguje vještoj montaži. Sastoji se gotovo u potpunosti od zrnatih crno-bijelih arhivskih filmskih snimki i svaki kadar je izabran uz veliku pažnju. Maria Fantastica Valmori vrsno montira slike vlaka koji putuje kroz Europu prema ratnom bojištu i slike ratnih drugova sa scenama iz sretne prošlosti, ali tu su i scene smrti i razaranja u ratom razorenoj Europi. Korištene arhivske snimke, birane su iz sati i sati materijala, kako amaterskih tako i profesionalnih, te vitalno dočaravaju fikcionalnu filmsku priču.” Obrazloženje EFA-ina žirija pri dodjeli nagrade za najbolju montažu.

Tickets

The numbers below include tickets for this event already in your cart. Clicking "Get Tickets" will allow you to edit any existing attendee information as well as change ticket quantities.
Tickets are no longer available
18 lipanj
Datum: 18.6.2021.
Vrijeme: 21:00 - 22:30
Repriza:

19. lipnja 2021. u 20:00

20. lipnja 2021. u 21:00

Dokukino KIC

Preradovićeva 5