Jednom kad znaš…

  • Une fois que tu sais /
  • režija: Emmanuel Cappellin /
  • Francuska /
  • 2020. /
  • 104'
jezik: francuski, engleski, titlovi: hrvatski
Loading Filmovi
  • Ovaj film je prošao.

Jednom kad znaš…

Redatelj Emmanuel Cappellin ne može zatvoriti oči pred neugodnom stvarnosti klimatskih promjena, uništenih i iscrpljenih prirodnih resursa – postao je i više nego svjestan da je kolaps industrijske civilizacije neizbježan. No kako živjeti sa spoznajom da se ljudskoj avanturi, ako urgentno ne promijenimo naš način života, bliži kraj? U potrazi za odgovorima susreće vodeće svjetske klimatske znanstvenike i stručnjake za energiju poput Pabla Servignea, Jean-Marca Jancovicija i Susanne Moser. Svi tvrde isto – postoji velika potreba za kolektivnim i jedinstvenim planom djelovanja kako bismo se pripremili na tranziciju na što humaniji način.

Film prikazujemo povodom Dana planeta Zemlje u suradnji s Okolišnim filmskim festivalom i Permakulturom. Ulaz je besplatan.

Nakon projekcije održat će se razgovor u kojem će sudjelovati permakulturni dizajner s posebnim interesom za društvene i ekonomske aspekte permakulture Nenad Maljković i energetski stručnjak Igor Grozdanić, te umjetnici i ekološki aktivisti Darko Rundek i Sanda Hržić koji će nam se pridružiti online.

„Ovaj sam film posvetio nadolazećoj generaciji zato što smatram da je od ključne važnosti globalnoj zajednici mladih ponuditi primjere konstruktivnog i humanog uključivanja u borbu koja će obilježiti njihovu generaciju. Privlačnost novih oblika terorizma, koji proizlaze iz zahtjeva za klimatskom pravdom i preživljavanjem, predstavlja stvarnu ali nevidljivu opasnost. Film nudi insajderski pogled na unutarnje patnje i nadanja koji su doveli do uspona i razvoja međunarodnog pokreta Extinction Rebellion i pritom zaziva naše bolje verzije sebe pred opasnostima tragedije. Na taj način dokumentarac dokazuje delikatnost, istinitost i urgentnost materije.“ Izjava redatelja Emmanuela Cappelina.

Festivali i nagrade:

DOKUFEST 2020 / HONG KONG INTERNATIONAL FILM FESTIVAL 2020 – nagrada žirija / TRANSITIONS FILM FESTIVAL 2020 / RAINDANCE FILM FESTIVAL 2021 / KRAKOW GREEN FILM FESTIVAL / EARTH DAY FILM FESTIVAL – nagrada Earth’s Choice / TERRA DI TUTTI FESTIVAL – DamsLab priznanje / AFO CZU FILM FESTIVAL – glavna nagrada i posebno priznanje

Recenzije:

„Odličan vodič na vašem unutarnjem putovanju“, Jacques Tiberi, EscapetheCity

„Iznimno ambiciozan dokumentarac služi kao poziv na obranu planeta na rubu klimatskog kolapsa“, Adam Mattera, Raindance

„Intiman portret četiriju međunarodnih ličnosti u borbi protiv klimatskih promjena koji ostavlja slatko-gorak okus u ustima“ El Pais

22 travanj
Datum: 22.4.2022.
Vrijeme: 19:00 - 21:00
Website: Visit Event Website

Dokukino KIC

Preradovićeva 5