Hall of Fame: Prizori iz klasne borbe u Portugalu

  • Scenes from the Class Struggle in Portugal /
  • režija: Robert Kramer & Philip J. Spinelli /
  • SAD, Portugal /
  • 1977. /
  • 96'
jezik: engleski, portugalski, titlovi: engleski
Loading Filmovi
  • Ovaj film je prošao.

Hall of Fame: Prizori iz klasne borbe u Portugalu

Urgentna anti-kronika o posljednjoj europskoj revoluciji fokusirana je na svakodnevne borbe portugalskog naroda i reaproprijaciju javnih prostora. Kombinirajući snimke iz filmskih žurnala, izvorne snimke, fotografije, intervjue te analitičku naraciju ovaj moćan militantni dokumentarac prati transformaciju politike u Portugalu nakon Revolucije karanfila u kojoj je 1974. gotovo nenasilnim, ljevičarskim, vojskom predvođenim državnim udarom svrgnut autoritarni režim Antonija de Oliviere Salazara. Film dokumentira radikalnije trenutke revolucije te zajedničku antifašističku i antiimperijalističku borbu radnika, seljaka i vojnika koja je dovela do uspostave liberalne demokracije, a dana je i neovisnost svim kolonijama. Međutim jedinstvo koje je dovelo do osnivanja višestranačke vlade bilo je kratkog vijeka i u konačnici je rezultiralo usponom desnice u sprezi sa stranim kapitalom. Film Prizori iz klasne borbe u Portugalu snimljen je od travnja 1974. do studenog 1976. i povezuje sukobe u Portugalu s paralelnim pokretima za oslobođenje u SAD-u i Južnoj Africi, te pokušava dati odgovor na pitanje: Što je revolucionarni film i koliko je revolucionarni proces ukorijenjen u svakodnevnom životu naroda? Robert Kramer, kultni američki dokumentarist i jedan od osnivača kolektiva Newsreel, odbacuje pretenzije o neutralnosti i pokušava direktno intervenirati u revoluciju, čime je ukinuto razgraničenje između filmaša i sudionika u borbi.

Uvodnu riječ u film održat će profesor, prevoditelj i nekadašnji hrvatski veleposlanik u Portugalu Želimir Brala.

Hall of Fame – vodič kroz povijest dokumentarnog filma serija je predstavljanja najznačajnijih dokumentaraca koji su svojim inovativnim pristupom utjecali na razvoj dokumentarizma. Novu sezonu programa Hall of Fame posvećujemo filmskim pobunama i politički angažiranom dokumentarnom filmu.

 

Tickets

The numbers below include tickets for this event already in your cart. Clicking "Get Tickets" will allow you to edit any existing attendee information as well as change ticket quantities.
Tickets are no longer available
23 rujan
Datum: 23.9.2021.
Vrijeme: 21:00 - 23:00

Dokukino KIC

Preradovićeva 5