Hall of Fame: Paris Is Burning

  • režija: Jennie Livingstone /
  • SAD, UK /
  • 1990. /
  • 71'
jezik: engleski
Loading Filmovi
  • Ovaj film je prošao.

Hall of Fame: Paris Is Burning

Kultni performativni dokumentarac donosi dinamičan, blještavi i intimni portret harlemskih drag balova tijekom 1980-ih. Paris is Burning pokazuje kako su afroamerički, latinoamerički, gej i trans Njujorčani i Njujorčanke koji_e su se svakodnevno suočavali s rasizmom, siromaštvom, nasiljem, homofobijom i AIDS-om uspjeli_e preživjeti i stvoriti vlastiti svijet ispunjen radošću i kreativnošću.

Vibrantna vremenska kapsula u New York 80-ih slavi drag supkulturu – u dokumentarcu afroamerički i hispanoamerički gejevi, drag kraljice i transrodne žene međusobno se natječu u istovremeno iznimno ozbiljnim i zabavnim natjecanjima koja uključuju modne revije i plesne bitke. Mnogi natjecatelji i natjecateljice predstavljaju određene suparničke „kuće“ ((Pendavis, Extravaganza, LaBeija) koje služe kao surogatne obitelji i grupe socijalne podrške za većinom mlađahne pripadnike_ice zajednice koji_e su odbačeni_e od svojih bioloških obitelji i izopćeni_e iz srednjostrujaškog društva.

Film je komponiran od živopisnih sekvenci balova (koji su izvorno utjecali na hit šou RuPaul’s Drag Race) i iskrenih intervjua s ključnim akterima i aktericama scene koji_e s redateljicom razgovaraju o kompleksnim sjecištima klase i rase, rasizmu, bogatstvu, spolnoj orijentaciji i standardima ljepote. Film koji otkriva pravo porijeklo plesa „voguing“ (koji je kraljica popa Madonna praktički prezentirala kao svoj izum) osvojio je Veliku nagradu žirija u Sundanceu, proslavio koreografa Willia Ninju, te je kasnije zahvaljujući distributeru Miramaxu postigao značajan komercijalni uspjeh. Neki su poput feminističke autorice bell hooks kritizirali redateljičinu voajerističku poziciju (Livingstone je bijela lezbijka iz srednje klase) koja je omogućila kasniju kulturalnu aproprijaciju drag supkulture. Ipak riječ je o iznimno vrijednom dokumentu koji bilježi kraj zlatnog doba njujorške drag scene te ujedno istančanom filmskom istraživanju rase, klase, roda i seksualnosti. Naslov filma preuzet je od imena bala Paris Is Burning koji je jednom godišnje organizirao Paris Dupree, jedan od glavnih protagonista filma.

„Jako je važno da svi vide ovaj film, bili oni gej ili ne. Film progovara o tome kako mediji utječu na sve nas, kako se naprežemo da bismo zadovoljili njihove zahtjeve – bilo da izgledamo kao modeli Voguea ili postanemo vlasnici skupocjenih auta. Film je to o preživljavanju. O ljudima koji se svakodnevno suočavaju s brojnim predrasudama i naučili su preživjeti uz humor, dostojanstvo i neuništivu vitalnost.“

Jennie Livingstone

Film prikazujemo povodom Mjeseca ponosa i 53. obljetnice Stonewallske pobune. 28. lipnja 1969. racija u gej klubu Stonewall Inn u New Yorku potakla je pravu pobunu, koja se ubrzo prelila na obližnju ulicu Christopher gdje je više stotina ljudi počelo spontano prosvjedovati. Nastao je tada moderni LGBTIQ pokret a izvorne nemire većinom su predvodili afroamerički i latinoamerički gejevi te trans žene koji_e su i danas najmarginaliziraniji pripadnici i pripadnice pokreta.

Uvodnu riječ u film održat će filmski kritičar, redatelj i aktivist Viktor Zahtila.

Hall of Fame – vodič kroz povijest dokumentarnog filma serija je predstavljanja najznačajnijih dokumentaraca koji su svojim inovativnim pristupom utjecali na razvoj dokumentarizma.

 

Tickets

The numbers below include tickets for this event already in your cart. Clicking "Get Tickets" will allow you to edit any existing attendee information as well as change ticket quantities.
Tickets are no longer available
29 lipanj
Datum: 29.6.2022.
Vrijeme: 20:00 - 22:00

Dokukino KIC

Preradovićeva 5