Hall of Fame: Oktobar u Parizu

  • Octobre à Paris /
  • režija: Jacques Panijel /
  • Francuska /
  • 1962. /
  • 70'
jezik: francuski, arapski, titlovi: engleski
Loading Filmovi
  • Ovaj film je prošao.

Hall of Fame: Oktobar u Parizu

Dana 5. listopada 1961., prefekt pariške policije Maurice Papon uveo je diskriminatorni policijski sat, usmjeren isključivo na sve alžirske muslimane u Francuskoj. Ova mjera odmah izaziva reakciju. U večernjim satima 17. listopada, u obliku velikih mirnih demonstracija u organizaciji FLN-a (Fronta narodnog oslobođenja), gotovo trideset tisuća Alžiraca marširalo je Parizom podsjećajući na svoje pravo na jednakost i neovisnost svoje zemlje. Uslijedila je žestoka represija, dugo godina skrivena od pogleda javnosti. Nakon 17. listopada, kolektiv okupljen oko Audinova odbora i Manifesta 121-og shvatio je potrebu bilježenja svjedočanstava preživjelih. Jedan od čelnika odbora, povjesničar Pierre Vidal Naquet tada prihvaća ideju Jacquesa Panijela o snimanju filmskog testamenta u tajnosti. Isprva zabranjen, tek 1973., nakon štrajka glađu filmaša i bivšeg borca pokreta ​​otpora Renéa Vautiera zbog filmske cenzure, Oktobar u Parizu konačno je prikazan u Francuskoj. Ovaj unikatan i iznimno vrijedan povijesni dokument snimljen je u nesigurnim materijalnim okolnostima i posvećen je borbi za nacionalno oslobođenje od kolonijalizma. Pariški masakr iz 1961. još uvijek je kontroverzan i potiskivan u francuskoj javnosti, a francuska vlada prikriva stvarni broj žrtava i razmjere prakse mučenja u francuskoj vojsci i policiji tijekom Alžirskog rata za neovisnost (1954. – 1962.).

 

Hall of Fame – vodič kroz povijest dokumentarnog filma serija je predstavljanja najznačajnijih dokumentaraca koji su svojim inovativnim pristupom utjecali na razvoj dokumentarizma. Novu sezonu programa Hall of Fame posvećujemo filmskim pobunama i politički angažiranom dokumentarnom filmu. Uvodnu riječ u film održat će novinar i bivši Veleposlanik RH u Alžiru Mirko Bolfek.

Tickets

The numbers below include tickets for this event already in your cart. Clicking "Get Tickets" will allow you to edit any existing attendee information as well as change ticket quantities.
Tickets are no longer available
21 listopad
Datum: 21.10.2021.
Vrijeme: 19:00 - 20:30

Dokukino KIC

Preradovićeva 5