Hall of Fame: Ludilo u Titicutu

  • Titicut Follies /
  • režija: Frederick Wiseman /
  • SAD /
  • 1967. /
  • 84'
jezik: engleski, titlovi: hrvatski
Loading Filmovi
  • Ovaj film je prošao.

Hall of Fame: Ludilo u Titicutu

Redatelj Frederick Wiseman kamerom nas vodi u Massachusetts Correctional Institution, bolnicu za mentalno bolesne kriminalce u Bridgewateru, i prikazuje kako zatvorenike tretiraju stražari, socijalni radnici i psihijatri. Remek-djelo direktnog filma i dokumentarizma uopće, film je izazvao lavinu reakcija i postao jedini američki film zabranjen za prikazivanje zbog navodnog kršenja privatnosti i digniteta pacijenata, te je nakon dugog sudskog spora koji je trajao više od dvadeset godina ipak pušten u distribuciju. Ludilo u Titicutu ujedno je zacrtao temeljnu autorovu preokupaciju, razvidnu u mnogim njegovim kasnijim djelima – angažirani dokumentarni prikaz američkih institucija (bolnica, policije, škola, sudova i dr.), te je u anketi časopisa Sight and Sound 2014. proglašen 27. najboljim dokumentarnim filmom svih vremena.

Uvodnu riječ u film održat će filmska kritičarka Iva Rosandić.

 

Film prikazujemo u sklopu ciklusa „Ekscentrični portreti“ koji okuplja kultne filmove i zaboravljene klasike iz dvaju stilski srodnih pokreta koji su 1960-ih promijenili lice dokumentarnog filma. Američki direktni film i francuski film istine dijele sudioničko promatrački odnos prema snimanome i tzv. muha na zidu pristup te stvaraju portrete osobenjaka, izopćenika, buntovnika i mentalno rastrojenih pojedinaca koji dovode u pitanje društvene konvencije, normalizirane obrasce ponašanja i javno mnijenje kao puki konstrukt političko-pop-kulturne mašinerije spektakla.

Hall of Fame – vodič kroz povijest dokumentarnog filma serija je predstavljanja najznačajnijih dokumentaraca koji su svojim inovativnim pristupom utjecali na razvoj dokumentarizma.

Tickets

The numbers below include tickets for this event already in your cart. Clicking "Get Tickets" will allow you to edit any existing attendee information as well as change ticket quantities.
Tickets are no longer available
04 travanj
Datum: 04.4.2024.
Vrijeme: 19:00 - 21:00

Dokukino KIC

Preradovićeva 5

+ Google Map