Hall of Fame: Krećući se unaprijed, povremeno sam viđao kratke tračke ljepote (dva dijela)

  • As I Was Moving Ahead Occasionally I Saw Brief Glimpses of Beauty /
  • režija: Jonas Mekas /
  • SAD /
  • 2000. /
  • 149'
jezik: engleski, titlovi: engleski
Loading Filmovi
  • Ovaj film je prošao.

Hall of Fame: Krećući se unaprijed, povremeno sam viđao kratke tračke ljepote (dva dijela)

Ovo je film-video dnevnik u kojem Jonas Mekas promatra svoj život u ritmu života u New Yorka, suptilno obraća pažnju na manje vidljive fragmente svakodnevice, iskustva i emocije. On pušta gledatelja u svoju „promatračnicu“ i na taj način pomaže nam (pro)naći jednostavnost u onome što vidimo, (pro)naći neopisivu snagu poezije i potrebu za tom snagom, ponovno osjetiti zadovoljstvo koje čovjek osjeća kroz prijateljstvo, uvidjevši prvi snijeg ili ponovno nadolazeće proljeće.

Jonas Mekas (1922.-2019.) američki redatelj, pjesnik, slikar i kustos, začetnik američkog avangardnog filma. Od 1954. bio je izdavač i urednik filmskog časopisa „Film Culture“, svoje tekstove objavljivao je u „Sight and Sound“, „The New York Times“, „Film Quarterly“ i dr., osnovao udruženje „New American Group“, organizirao razne festivale avangardnog filma. Godine 1962. zajedno s P. Adamsom Sitneyem utemeljio je „The Film Makers‘ Cooperative“, a 1964. „The Filmmakers‘ Cinemateque“, što je kasnije preraslo u „Anthology Film Archives“, odnosno u jedan od najvećih arhiva američkog avangardnog filma.

Film se prikazuje u dva dijela, u utorak 28. veljače i srijedu 1. ožujka.

Ulaz na program je besplatan.

Projekcija filma ostvarena je uz potporu Veleposlanstva Republike Litve u Republici Hrvatskoj, Instituta litavske kulture i Centra litavskog filma kao dio međunarodnog programa Jonas Mekas 100! kojim se obilježava 100. obljetnica rođenja Jonasa Mekasa.

01 ožujak
Datum: 01.3.2023.
Vrijeme: 19:00 - 21:30
Repriza:

1. ožujka 2023. u 19:00

Dokukino KIC

Preradovićeva 5
  • Scenarij: Jonas Mekas