Hall of Fame: Bruklinski most

  • Brooklyn Bridge /
  • režija: Ken Burns /
  • SAD /
  • 1981. /
  • 60'
jezik: engleski
Loading Filmovi
  • Ovaj film je prošao.

Hall of Fame: Bruklinski most

Prvi viseći most na svijetu, 1834 m dug Bruklinski most pruža krasan pogled na Istočnu rijeku, njujoršku luku i Manhattan. Iznimno prepoznatljiva njujorška znamenitost i kulturna ikona rođena je u mašti Johna A. Roeblinga, mostograditelja i izumitelja žičanog kabla. Bruklinski most bio je najveći most svoga doba, tehnološko postignuće dotad neviđenih razmjera, a njegovu izgradnju obilježile su ogromne graditeljske poteškoće, podjednako ingeniozna rješenja i herojski ljudski podvizi. Bruklinski most tako je 1883. postao simbol New Yorka ali i vitalnosti, snalažljivosti i perspektivnosti američke kulture. Legendarni dokumentarist Ken Burns najpoznatiji je po svojim ambicioznim dokumentarnim projektima (samo u posljednje tri godine režirao je za PBS serijale o Hemingwayju, Muhammadu Aliju i Benjaminu Franklinu) koji filigranski povezuju tekst i sliku te inovativnom upotrebom arhivskih materijala bilježe američku povijest i kulturu. Bruklinski most zaradio mu je njegovu prvu nominaciju za Oscara a donosi turbulentnu priču o izgradnji mosta, imaginaciji njegovih graditelja i šarmu kojim ova granitno-čelična struktura osvaja generacije žitelja metropole. U filmu se pojavljuju pisac Arthur Miller, povjesničar i sociolog Lewis Mumford i arhitektonski kritičar Paul Goldberger.

Uvodnu riječ u film održat će filmski kritičar Nino Kovačić. 

Film prikazujemo u sklopu ciklusa Arhivski dokumentarci i politike sjećanja. U novoj sezoni Hall of Famea prisjećamo se nekih od najznačajnijih dokumentaraca koji su sastavljeni od pronađenih snimaka (found footage) i arhivskih materijala čijim umetanjem u naraciju filmaši često propituju konstruiranost zbilje. Francuski povjesničar Pierre Nora tvrdi kako je moderno pamćenje iznad svega arhivističko, dok nasuprot beskrajnoj proizvodnji arhiva stoji beskrajna reaproprijacija slika. Nova sezona Hall of Famea ukazuje na složen odnos filmskog medija s društvenim sjećanjem, čiji je istovremeno odraz ali i generator.

 

Ulaznice

The numbers below include tickets for this event already in your cart. Clicking "Get Tickets" will allow you to edit any existing attendee information as well as change ticket quantities.
Ulaznice are no longer available
16 rujan
Datum: 16.9.2022.
Vrijeme: 20:00 - 21:30

Dokukino KIC

Preradovićeva 5