Film XX: Kratki filmovi Barbare Hammer

  • režija: Barbara Hammer /
  • SAD /
  • 1974.-2011. /
  • 79'
jezik: engleski, titlovi: hrvatski
Loading Filmovi
  • Ovaj film je prošao.

Film XX: Kratki filmovi Barbare Hammer

Rodočelnica lezbijskog filma i jedna od najvažnijih avangardnih filmašica druge polovice 20. stoljeća Barbara Hammer (1939-2019) tijekom 50 godina stvaranja snimila je više od 80 filmova i video-radova koji obrađuju lezbijsku ljubav i seksualnost, žensku spiritualnost, radikalnu feminističku politiku te marginaliziranu povijest LGBT zajednice. U sklopu programa Film XX prvi put u Hrvatskoj prikazujemo izbor njezinih eksperimentalnih filmova, esejističkih dokumentaraca i video-radova koji čine nevidljiva tijela i povijesti vidljivima uz predavanje Elene Gorfinkel, filmologinje, filmske kritičarke i profesorice na King’s Collegeu u Londonu, pod naslovom Barbara Hammer: Karnalne povijesti, nježne frikcije.

Filmove i predavanje donosimo u sklopu programa Film XX: Ženski filmski narativi u organizaciji Kulturno informativnog centra (KIC). Ciklus kratkih filmova po izboru kustosice Dine Pokrajac sastoji se od pet naslova koji prikazuju sve preokupacije i zanimacije koje su obilježile pet desetljeća njezinog filmaštva. Nakon projekcije filmova slijedi razgovor Dine Pokrajac s Elenom Gorfinkel.

Dyketactics, 1974., 4′

Barbara Hammer u svojoj autobiografiji nazvala je Dyketactics „reklamom za lezbijstvo“. Spajajući fizička svojstva ženskog tijela i filmskog medija ovo dražesno hipijevsko djelce upečatljivo je po svojoj pionirskoj artikulaciji lezbijskog identiteta, želje i estetike.

Jane Brakhage, 1975., 9′

Jane Brakhage poznata je prvenstveno kao supruga slavnog avangardnog filmaša Stana Brakhagea ali ovaj dokumentarac otkriva nam jedinstvenu ženu koja imponira svojom mudrošću, životnom filozofijom i zdravim razumom.

Žene koje volim / Women I Love, 1976., 22′

Tantrička posveta propupaloj prirodi i razigranoj seksualnosti – niz cameo-portreta redateljičinih prijateljica i ljubavnica prepliće se sa sugestivnim prizorima cvijeća, voća i povrća.

Umivaonik Maye Deren / Maya Deren’s Sink, 2011., 30′

Barbarina filmska poema i posveta „majci američkog eksperimentalnog filma“ Mayi Deren istražuje njezinu koncepciju svjetla, prostora i vremena. Barbara Hammer posjećuje njezin dom u Los Angelesu i New Yorku te organizira u njima projekcije po uzoru na Deren koja je svoje filmove projicirala na zidovima vlastite kuća nastojeći inspirirati novu generaciju avangardnih filmaša. Hammer sabija vrijeme i proširuje prostor te re-imaginira filmske lokacije iz 1940-ih u sadašnjosti. Projekt je počeo tako što je Hammer u centru Anthology Film Archives otkrila umivaonik koji je nekoć pripadao Mayi Deren. Jedinstven arhitektonski portret u kojem se zrcali nekonvencionalna umjetnička ličnost propituje odnos između privatne i javne sfere, arhitekture i tijela. Autorica eksperimentalnog soundtracka je avangardna kompozitorica Meredith Monk a govoreni tekst je baziran na Mayinim pismima i  bilješkama te eseju An Anagram of Ideas on Art, Form, and Film.

No No Nooky T.V., 1987., 12′

Pomoću 16mm Bolex kamere i Amiga kompjutera Hammer stvara duhovit i vrckav film o tome kako žene doživljavaju svoju seksualnost u odnosu na način na koji muškarci vide žensku seksualnost. Film istražuje utjecaj tehnologije na seksualnost, emocije i senzualnost te supostavlja kompjuterski jezik, piksele i sučelja svakodnevnom kolokvijalnom jeziku kojim govorimo o seksualnosti. Čak i kompjuterski ekran postaje erotiziran u ovom hibridu filma i videa koji se izruguje romansama, seksualnosti i ljubavi u postindustrijsko doba.

Tickets

The numbers below include tickets for this event already in your cart. Clicking "Get Tickets" will allow you to edit any existing attendee information as well as change ticket quantities.
Tickets are no longer available
24 veljača
Datum: 24.2.2023.
Vrijeme: 19:00 - 20:30

Dokukino KIC

Preradovićeva 5