Fellini: Rođeni sam lažljivac

  • Fellini, je suis un grand menteur /
  • režija: Damian Pettigrew /
  • Francuska /
  • 2002 /
  • 105'
Loading Filmovi
  • Ovaj film je prošao.

Fellini: Rođeni sam lažljivac

Povodom nedavne 100. obljetnice rođenja velikog Federica Fellinija, u suradnji s Talijanskim institutom za kulturu u Zagrebu prikazujemo izniman dokumentarni portret talijanskog redateljskog genija.
Damian Pettigrew intervjuirao je velikog Fellinija godinu dana prije njegove smrti. Taj iscrpni i razotkrivajući intervju o njegovu kreativnom procesu čini okosnicu ovog iznimnog filmskog portreta u kojem se pojavljuje i čitav niz Fellinijevih suradnika kao što su glumci Donald Sutherland, Roberto Benigni i Terence Stamp, scenarist Tullio Pinelli, snimatelj Giuseppe Rotunno, književnik Italo Calvino i brojni drugi. Sam Fellini izjavio je kako je u pitanju najdulji i najdetaljniji razgovor ikad snimljen o njegovoj osobnoj viziji.

Za Fellinija glumci su bili ‘lutke, marionete’, medij za prenošenje priče a film ‘bliži slikarstvu, nego književnosti ili kazalištu’. Nikada nije gledao svoje filmove nakon što bi ih snimio, a kada bi slučajno vidio neku scenu na televiziji, često ne bi prepoznao vlastiti rad. Međutim, nije mogao živjeti bez filma i kako je rekao ‘Ne mogu se nositi s onim što drugi zovu normalnim životom.’ Od Fellinijeva djetinjstva do njegova posljednjeg filma, Damian Pettigrew iscrtava maestrovu karijeru, misli i proturječja njegovim vlastitim riječima, ali i kroz intervjue s prijateljima, glumcima i snimateljima. Fascinantno putovanje kroz filmski svijet mitskog redatelja upotpunjuju filmski isječci, nikad prije viđene privatne snimke i arhivski rariteti.

uvodna riječ: dr. sc. Tomislav Brlek

jezik: engleski, francuski, talijanski, titlovi: HRV

Festivali i priznanja:
EUROPSKE FILMSKE NAGRADE – nominacija za najbolji dokumentarac / BANFF TELEVISION FESTIVAL – najbolji umjetnički dokumentarac / CANNES FF / IDFA

29 veljača
Datum: 29.2.2020.
Vrijeme: 19:00 - 21:00