EFA: Prve 54 godine – Skraćeni priručnik za vojnu okupaciju

  • Les 54 premières années – Manuel abrégé d’occupation militaire /
  • režija: Avi Mograbi /
  • Finska, Francuska, Njemačka, Izrael /
  • 2021. /
  • 110'
jezik: hebrejski, engleski, titlovi: hrvatski
Loading Filmovi
  • Ovaj film je prošao.

EFA: Prve 54 godine – Skraćeni priručnik za vojnu okupaciju

Uoči dodjele 34. Europskih filmskih nagrada koja će se održati 11. prosinca u Berlinu od 9. do 12. prosinca ekskluzivno donosimo selekciju od četiri filma nominirana i prednominirana za ovogodišnje “europske Oscare” u kategoriji najboljeg dokumentarca. Europska filmska akademija dodjeljuje Europske filmske nagrade svake godine od 1988. godine kao priznanje izvrsnosti u europskim kinematografskim dostignućima. Posebno za ovaj program u prodaju smo stavili paket ulaznica za sve filmove za 68 kuna, on je dostupan ovdje.

Na primjeru detaljne analize izraelske okupacije palestinskih teritorija na Zapadnoj obali i u Gazi, novi dokumentarni film Avija Mograbija donosi ironično predavanje o tome kako okupirati drugu zemlju više od pet desetljeća. Ovo je priručnik za upotrebu iz perspektive pobjednika koji nas, pak, u Mograbijevoj režiji sokratovskom ironijom uvodi u suvremenu povijest jedne zemlje, proširena svjedočanstvima bivših vojnika o sustavnim napadima na civilno stanovništvo. I u svojim prijašnjim radovima redatelj je predan problematici i kompleksnosti bliskoistočnih sukoba, ovdje pribjegavajući oporoj i crnohumornoj satiri. Prve 54 godine razumljive su i početnicima i iskusnim poznavateljima, prikazujući gorki i beskonačni sukob kao nikada dosad, u formi vojno-strateškog izvještaja o kršenju ljudskih prava.

Festivali i nagrade:

VISIONS DU RÉEL 2021 / BERLINALE 2021 / CPH:DOX 2021 / ZAGREBDOX 2021 / IDFA FORUM 2020

Recenzije:

„Trezven i neophodan dokumentarac” Jonathan Romney, Screen Daily

„Suštinski prikaz izraelskih ciljeva i sustavnog pokoravanja jednog naroda koji zaslužuje međunarodnu pozornost.” Jay Weissberg, Variety

„Izraelski redatelj Avi Mograbi od 1980-ih snima filmove o izraelskoj okupaciji Palestine, a sa svojim posljednjim dokumentarac proniče u samu bit stvari” Ela Bittencourt, MUBI

Ulaznice

The numbers below include tickets for this event already in your cart. Clicking "Get Tickets" will allow you to edit any existing attendee information as well as change ticket quantities.
Ulaznice are no longer available
11 prosinac
Datum: 11.12.2021.
Vrijeme: 19:00 - 21:00

Dokukino KIC

Preradovićeva 5