EFA: Gorbačov. Raj

  • Gorbachev. Heaven /
  • režija: Vitalij Manski /
  • Latvija, Češka /
  • 2020. /
  • 100'
jezik: ruski, titlovi: hrvatski
Loading Filmovi
  • Ovaj film je prošao.

EFA: Gorbačov. Raj

Uoči dodjele 34. Europskih filmskih nagrada koja će se održati 11. prosinca u Berlinu od 9. do 12. prosinca ekskluzivno donosimo selekciju od četiri filma nominirana i prednominirana za ovogodišnje “europske Oscare” u kategoriji najboljeg dokumentarca. Europska filmska akademija dodjeljuje Europske filmske nagrade svake godine od 1988. godine kao priznanje izvrsnosti u europskim kinematografskim dostignućima. Posebno za ovaj program u prodaju smo stavili paket ulaznica za sve filmove za 68 kuna, on je dostupan ovdje.

Gorbačovljev kratki mandat obilježio je pad jednog carstva. Bio je tvorac Glasnosti i Perestrojke, mjera koje su građanima Sovjetskog Saveza, koji je Ronald Regan nazivao “zlim carstvom”, dale priliku za slobodu. Srušio je Berlinski zid. No, s druge strane, za njegova je mandata eksplodiralo nuklearno postrojenje u Černobilu, što se dugo zataškavalo. Građani koji su zahtijevali neovisnost baltičkih zemalja ubijeni su. Vojnici su nasilno ugušili prosvjede u Tbilisiju. Sovjetski tenkovi prijetili su i ubili mirne prosvjednike u Bakuu. Sovjetsko se carstvo urušilo, a Gorbačova je osudio vlastiti narod. Nagrađivani redatelj Vitalij Manski, kojeg hrvatska publika najbolje poznaje po uspjehu filma Putinovi svjedoci (2018), prikazuje usamljeni život jednog starca u praznoj kući u predgrađu Moskve.

Festivali i nagrade:

IDFA 2020 – Nagrada za najbolju režiju dugometražnog filma / CPH:DOX 2020 / TALLINN BLACK NIGHTS FILM FESTIVAL 2020 / SOFIA INTERNATIONAL FILM FESTIVAL 2020 / ZAGREBDOX 2021

Recenzije:

„Film doziva osamljenost i pad čovjeka koji je nekoć imao iznimnu moć, ali je nepovratno odlučio otići van pogleda” ScreenDaily

„Dirljiv i pronicljiv” Guy Lodge, Variety

„Neobično intiman doku-memoar koji odaje dojam epitafa” Stephen Dalton, Hollywood Reporter

Tickets

The numbers below include tickets for this event already in your cart. Clicking "Get Tickets" will allow you to edit any existing attendee information as well as change ticket quantities.
Tickets are no longer available
12 prosinac
Datum: 12.12.2021.
Vrijeme: 19:00 - 21:00

Dokukino KIC

Preradovićeva 5