Dokukino Eter: Dana Budisavljević – Dnevnik Diane Budisavljević

  • režija: Dana Budisavljević /
  • Hrvatska, Slovenija, Srbija /
  • 2019. /
  • 88'
jezik: hrvatski
Loading Filmovi
  • Ovaj film je prošao.

Dokukino Eter: Dana Budisavljević – Dnevnik Diane Budisavljević

Treće izdanje programa Dokukino Eter donosi nagrađivani dokumentarno-igrani film Dnevnik Diane Budisavljević i razgovor s redateljicom Danom Budisavljević. Razgovor će voditi Sara Panjkota i Dajana Ivčić iz Kluba studenata FPZG.

Duboko potresena progonom majki i djece u NDH, Austrijanka Diana Budisavljević iz svog zagrebačkog stana s nekolicinom suradnika pokreće riskantnu akciju kojom iz logora spašava više od 10.000 djece.Mada joj je u početku išlo u prilog, u povijesnim previranjima njezino austrijsko podrijetlo postaje teret zbog kojeg jedna od najvećih humanitarnih priča Drugog svjetskog rata ostaje neispričana. Zahvaljujući Dianinom dnevniku, koji je nakon njezine smrti pronašla unuka, rasvijetljena je herojska uloga žene uvjerene da njezin život nije vrjedniji od života nedužno progonjenih. Među brojnim nagradama koje je film osvojio ističu se Velika zlatna arena za najbolji film (ukupno šest Zlatnih arena), nagrada za najbolji debitantski film u Cottbusu i nagrada Oktavijan za najbolji dugometražni film 2019. godine.

Ulaz na projekciju i razgovor je 2 eura.

Dokukino Eter je novi filmsko-diskurzivni program koji smo pokrenuli u suradnji s Klubom Studenata FPZG i Radio Studentom.

Film Dnevnik Diane Budisavljević donosimo u suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom koji ove godine obilježava 15 godina djelovanja u okviru programa „H15 – 15 godina u našem filmu“.

Prošle godine krenula je obnova zgrade FPZG te su Klub Studenata FPZG i Radio Student ostali bez prostora za izvannastavne aktivnosti i studija na legendarnom 5. katu Lepušićeve. Kroz zajednički program Dokukino Eter želimo otvoriti svoj prostor studentima i mladima, potaknuti ih na otvoreno kritičko promišljanje i diskusiju, te promovirati društveno angažirane i umjetnički relevantne dokumentarce. U sklopu programa studenti samostalno biraju filmove, razgovaraju s gostima, te osmišljaju i organiziraju događanje, a u planu je i niz drugih aktivnosti poput radionice za stvaranje kratkih tematskih videa Lokalne filmske priče.

Autorica vizuala za Dokukino Eter je Tereza Kalem.

Tickets

The numbers below include tickets for this event already in your cart. Clicking "Get Tickets" will allow you to edit any existing attendee information as well as change ticket quantities.
Tickets are no longer available
30 svibanj
Datum: 30.5.2023.
Vrijeme: 19:00 - 21:00

Dokukino KIC

Preradovićeva 5
  • Scenarij: Dana Budisavljević, Jelena Paljan
  • Uloge: Alma Prica, Igor Samobor, Mirjana Karanović, Vilim Matula, Areta Ćurković, Ermin Bravo
  • Produkcija: Hulahop (HR), December (SI), This and That Productions (RS)