Dobro jutro

  • režija: Ante Babaja /
  • Hrvatska /
  • 2007 /
  • 86'
Loading Filmovi
  • Ovaj film je prošao.

Dobro jutro

U programu Hall of Fame prikazujemo dokumentarni esej Dobro jutro Ante Babaje, jedan od najposebnijih filmova velikog redatelja. Kao uvertiru pogledat ćemo autorov kratki film Tijelo. Ulaz je slobodan.

Dom za stare i nemoćne osobe u Zagrebu. Jedan od tamošnjih stanara je i redatelj Ante Babaja koji miniDV kamerom želi dokumentirati ambijent u kome živi: svoju, a djelomično i svakodnevnicu većine drugih štićenika.

Na kraju svoje više od pola stoljeća duge karijere imao je skromnosti i nadahnuća krenuti ispočetka, te je kao osamdesetogodišnjak snimio svoj prvi dugometražni dokumentarni film u kojem prvi put koristi digitalnu tehnologiju. Uspoređivanjem originalno snimljenih situacija iz svog života i okruženja s materijalom iz filmova koje je snimio veliki modernist ostvaruje beskompromisno filozofsko razmatranje starosti, ali i vlastitog umjetničkog djela i života.

Kao uvertiru pogledat ćemo autorov kratkometražni filmski esej Tijelo (1965., 11′) o ljudskom tijelu u zdravlju i bolesti, ljepoti i ružnoći, rođenju i smrti, ljubavi, sportu, odmoru, seksu, snazi i slabosti.

uvodna riječ: Višnja Vukašinović

jezik: hrvatski, titlovi: ENG

Festivali i priznanja:
ZAGREBDOX / DANI HRVATSKOG FILMA – Grand Prix za najbolji film festivala, Oktavijan za najbolji dokumentarni film

Recenzije:
Ante Babaja posljednji je put pogledao u krvožedne ralje sablasti poznate kao Vrijeme – širom otvorenih očiju. Dotad je smrti i prolaznosti bespoštedno izlagao svoje likove, a kada je za to došla vura, uperio je djetinje radoznao pogled u vlastiti neizbježni kraj. Višnja Vukašinović

27 veljača
Datum: 27.2.2020.
Vrijeme: 19:00 - 21:00