Bilješke o sljepoći

  • Notes on Blindness /
  • režija: Peter Middleton, James Spinney /
  • Velika Britanija /
  • 2016 /
  • 90'
Loading Filmovi
  • Ovaj film je prošao.

Bilješke o sljepoći

Pisac i teolog John Hull oslijepio je u ljeto 1983., samo nekoliko dana prije rođenja svog prvog sina. Sljedeće tri godine vodio je audiodnevnik – osobni zapis koji detaljno propituje njegovo iskustvo postepene sljepoće u kontekstu obitelji, vlastitog identiteta i vjere. Britanski film Bilješke o sljepoći Petera Middletona i Jamesa Spinneya jedinstveno je audiovizualno dokumentarno iskustvo – u njemu autori koriste Hullove izvorne audiodnevnike, ali i vizualno dočaravaju proces gubljenja vida kroz koji je pisac prolazio. Sjajno primljen od strane kritike i publike, film je osvojio cijeli niz prestižnih nagrada! Film je na engleskom, a prikazujemo ga s hrvatskim titlovima.

Nakon projekcije održat će se diskusija o stereotipima o slijepima na filmu i u društvu, načinu na koji slijepi doživljavaju film, inkluzivnoj ulozi filmske umjetnosti i pristupačnosti filmova za slijepe. U njoj će sudjelovati glumac Vojin Perić, filmska kritičarka Višnja Vukašinović i predsjednik Udruge slijepih Zagreb Branimir Šutalo.

Nagrade i priznanja:

NAGRADE BAFTA 2017. – nominacija za najbolji dokumentarac; za najbolji britanski film godine; za najbolji prvi film, BRITANSKA NAGRADA NEZAVISNOG FILMA – najbolji britanski dokumentarac, SHEFFIELD DOC/FEST – najbolji dokumentarni film

Kritike:
Emotivan i intiman dokumentarac, pravi trijumf zvuka i slike. Niall McArdle, Film Ireland Magazine
Pruža moćne uvide u pitanja emocija, duhovnosti i života s tjelesnim nedostatkom. Katie Walsh, LA Times

17 ožujak
Datum: 17.3.2019.
Vrijeme: 19:00 - 21:00