Bilješke o odjeći i gradovima

  • Aufzeichnungen zu Kleidern und Städten /
  • režija: Wim Wenders /
  • Njemačka, Francuska /
  • 1989. /
  • 80'
jezik: engleski, japanski, francuski, njemački, titlovi: hrvatski
Loading Filmovi
  • Ovaj film je prošao.

Bilješke o odjeći i gradovima

„Svijet mode. Mene zanima svijet, a ne moda.“ Wim Wenders nikada nije krio svoju skeptičnost prema modi. No kada ga je Centre Georges Pompidou zatražio da napravi film o odnosu mode i filma, spremno se prihvatio avanture i obratio japanskom avangardnom dizajneru Yohjiju Yamamotu koji je ranih 1980-ih revolucionarizirao modni svijet. Dokumentarni film Bilješke o odjeći i gradovima u obliku svojevrsnog vizualnog dnevnika-eseja o kreativnom radu modno-odjevnog stvaraoca Yohjia Yamamota, predstavlja nestandardni ali slojeviti uvid u kompleksni svijet kreativnog stvaranja odjeće izvan ustaljene mode i modnoga sistema. Kao što sam naslov kaže, Wenders suprotstavlja poglede na problem grada (Tokio i Pariz) kao dva nasuprotna pogleda na odijevanje i modu, onu zapadnjačku duboko određenu dominacijom modnog sistema, i onu ne-zapadnu (japansku), koja mu se opire i koja ga dekonstruira u korist kulture odijevanja. Fokusirajući se na sam kreativni proces kao najvažniji dio Yamamotovog stvaranja, film afirmira sasvim drugačiji pristup odijevanju, nudeći istovremeno i kritiku zapadnjačkog modnog sistema u ime trajnih vrijednosti samog odijevanja.

Film prikazujemo u sklopu ciklusa Druga strana mode u suradnji s Goethe institutom Kroatien

Festivali:

IDFA 1990

Recenzije:

„Dok nam dizajner govori o svojim osjećajima otuđenosti od zemlje rođenja, o načinu na koji gradovi mogu djelovati kao nacije u malome, o prolaznosti umjetnosti te kopanju po prošlosti u potrazi za vizijama budućnosti, odaje dojam kao da je izašao iz Wendersove mašte.“ Keith Phipps, AV Club

Ulaznice

The numbers below include tickets for this event already in your cart. Clicking "Get Tickets" will allow you to edit any existing attendee information as well as change ticket quantities.
Ulaznice are no longer available
23 listopad
Datum: 23.10.2022.
Vrijeme: 21:00 - 22:30

Dokukino KIC

Preradovićeva 5