Tribina: Afganistan – između „liberalnog intervencionizma“ i teokracije

Loading Filmovi
  • Ovaj film je prošao.

Tribina: Afganistan – između „liberalnog intervencionizma“ i teokracije

Talibani su ponovno na vlasti u Afganistanu. Preuzimanje vlasti odvilo se relativno brzo nakon odlaska NATO-ovih snaga koje su skoro dvadeset godina bile prisutne u toj zemlji. Regularni afganistanski predsjednik i vlada pobjegli su u susjedne zemlje, a otpora talibanskom nadiranju praktički nije ni bilo.

Različito se interpretira američko povlačenje iz dugogodišnje afganistanske priče, ali je nekako najizraženije shvaćanje da je riječ o američkom porazu, odnosno porazu cijele NATO-ove misije. „Rat protiv terora“ bio je povod intervenciji 2001. godine, a izgradnja modernih liberalnih institucija jedan od ciljeva. Od toga je danas ostalo vrlo malo, mnogo je novaca potrošeno i života izgubljeno, izbjeglica će biti sve više i više, ljudskih, a posebno ženskih prava sve manje i manje.

Kako iz današnje perspektive opravdati dvadesetogodišnje NATO-ovo prisustvo u Afganistanu? Je li se ovime u potpunosti iscrpio koncept „liberalnog intervencionizma“, tj. nametanja obrazaca zapadnih država drugim kulturama i tradicijama? Koliko se uopće može govoriti o državi u modernom smislu u Afganistanu? Na kojoj su socijalnoj podlozi izrasli talibani? Što sve ovo znači, u pogledu međunarodnih odnosa, ali i ideologije, za druge zemlje koje jačaju, poput Rusije i Kine? Kakav izbjeglički val možemo očekivati i kako će se odraziti na Europu? Hoće li doći do porasta ksenofobije i što nam dosadašnji trendovi govore o integracijskim mogućnostima i kapacitetima zemalja u koje najviše dolaze izbjeglice? Što će se dalje događati u Afganistanu?

Na ta i još brojna druga pitanja svoje će odgovore pokušati dati Tajana Tadić iz udruge Are You Syrious?, novinar Večernjeg lista Hassan Haidar Diab, te Karlo Jurak u ulozi moderatora.

12 rujan
Datum: 12.9.2021.
Vrijeme: 20:30 - 21:30

Dokukino KIC

Preradovićeva 5