5. ARTERIA: Lydia Lunch: Rat nikad nije gotov

  • Lydia Lunch: The War Is Never Over /
  • režija: Beth B /
  • SAD /
  • 2021. /
  • 77'
jezik: engleski, titlovi: hrvatski
Loading Filmovi
  • Ovaj film je prošao.

5. ARTERIA: Lydia Lunch: Rat nikad nije gotov

Lydia Lunch, ikona njujorške underground scene kasnih 1970-ih i jedna od osnivačica No Wavea, svoje dugogodišnje djelovanje u muzici i spoken word performansu posvetila je iskonskom pravu svake žene da kaže „jebi se“ glasno kao svaki muškarac. Dokumentarac Beth B o Lydiji Lunch slavi njezino konfrontacijsko, gnjevno i užareno umjetničko djelovanje kroz razne inkarnacije – od kultnog benda Teenage Jesus & the Jerks, preko suradnje na filmovima Richarda Kerna do nedavne turneje s njenim novim bendom Retrovirus. Nakon gotovo pet desetljeća na pozornici ne pokazuje znakove posustajanja, a njezin veličanstveni razorni bijes s godinama poprima auru uzvišenosti. Lunch potkopava temelje patrijarhata, kroz svoje reske nastupe demonstrira terapeutsku ulogu umjetnosti i tjera nas da se zapitamo „Zašto i vi niste gnjevni/e?“ Lydia Lunch svojom mračnom psihoseksualnom transgresijom godinama nastoji osvijestiti i osnažiti žene da izreknu neizrecivo i razbiju začarani ciklus nasilja koji se perpetuira diljem svijeta. Pritom je izbrusila prodoran vokabular rijetke emotivne iskrenosti, filozofičnosti i humora. Lydia Lunch: Rat nikad nije gotov uključuje i intervjue s njezinim redovitim suradnicima i kolegama. Pojavljuju se Thurston Moore iz Sonic Youtha; performerica Kembra Pfahler; basist Teenage Jesusa, Jim Sclavunos; Donita Sparks iz L7; slavni DJ i elektronički muzičar Nicolas Jaar; umjetnički kritičar Carlo McCormick; filmaš Richard Kern i mnogi drugi utjecajni umjetnici i umjetnice iz njezine prošlosti i sadašnjosti. Uz Lydijinu vitrioličnu javnu personu i opore filozofske preokupacije upoznajemo i njezino neočekivano nježnije lice koje se očituje u privatnim interakcijama i replikama koje izmjenjuje s članovima benda tijekom proba u studiju. No ne brinite, teta Lydia i dalje je itekako gnjevna. Jer rat nikad nije gotov. Sve dok ne padne i zadnji bastion patrijarhata i svaka žena bude oslobođena.

Nakon projekcije održat će se razgovor u kojem sudjeluju kulturna antropologinja Sonja Leboš te filmski kritičar i redatelj Viktor Zahtila.

Film prikazujemo u sklopu 5. Arterije – tjedna filma o umjetnicima i umjetnicama u organizaciji Kulturno informativnog centra (KIC). Titlovi su na hrvatskom jeziku.

Festivali i nagrade:

SXSW / DOC NYC / ROTTERDAM INTERNATIONAL FILM FESTIVAL /  SHEFFIELD DOC FEST / DOCLISBOA

Tickets

The numbers below include tickets for this event already in your cart. Clicking "Get Tickets" will allow you to edit any existing attendee information as well as change ticket quantities.
Tickets are no longer available
26 ožujak
Datum: 26.3.2022.
Vrijeme: 20:00 - 22:00